A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-japan-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Najgori protujapanski prosvjedi u Kini u četrdeset godina | Politika+
Svijet

NAPETO: Najgori protujapanski prosvjedi u Kini u četrdeset godina

Ispred veleposlanstva je kordon policije, a postavljene su i zaštitne barikade. Policija se povremeno suprostavlja masi koja na trenutke pokušava proboj na prostore veleposlanstva.

Piše: PolitikaPlus

Tisuće Kineza okružile su japansko veleposlanstvo u Pekingu u subotu i bacali su kamenje, jaja i boce u njezinom pravcu, dok se i u drugim gradovima u zemlji šire prosvjedi zbog rastućih napetosti između dviju zemalja oko skupine spornih otoka.

Ispred veleposlanstva je kordon policije, a postavljene su i zaštitne barikade. Policija se povremeno suprostavlja masi koja na trenutke pokušava proboj na prostore veleposlanstva.

"Vratite naše otoke! Japanski vragovi izađite!", uzvikivali su neki od prosvjednika. Jedan od njih je nosio plakat na kojemu je pisao "Zbog poštovanja domovine moramo ići u rat s Japanom".

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju zemalja na najvišu razinu od 2010. godine.

To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke, koje Tokyo naziva Senkaku, a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini.

Prosvjeda je bilo i ispred japanskog konzulata u Šangaju, a agencija Xinhua javlja o masovnim protujapanskim okupljanjima u Xianu, Changshau, Nanjingu i Qingdaou. Japanski mediji da je bilo i napada na japanske restorane i tvrtke diljem Kine.

Xinhua javlja da su dodatne policije snage raspoređene na zaštiti japanskih objekata, dok japanska agencija Kyodo piše da su ovo najgori prosvjedi otkako su dvije zemlje, opterećene teškom prošlosti izazvane japanskom agresijom 30-ih i 40-ih godina, normalizirale odnose 1972. godine.

Diplomati kažu da Tokio i Peking nastoje obuzdati eskalaciju napetosti, ali upravljanje situacijom otežano je predstojećom smjenom vlasti u Kini i izborima u Japanu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, japan, kina