Hrvatska

PRVI PUT ISKORIŠTEN 'ŽUTI KARTON': EK nakon prosvjeda sindikata povukla zakon koji ograničava pravo na štrajk

Prijedlogu uredbe usprotivilo se 19 nacionalnih parlamenata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska komisija povukla je prijedlog zakona koji ograničava prava radnika na štrajk, nakon prosvjeda europskih sindikata i nacionalnih parlamenata koji su Bruxellesu dali "žuti karton" zbog zadiranja u nacionalne ovlasti, prenijeli su ovaj tjedan europski mediji.

Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, o tome je u srijedu izvijestio Odbor za zapošljavanje Europskog parlamenta.

U preambuli prijedloga zakona se kaže da pravo na štrajk "nije apsolutno" i da njegovo korištenje "može biti podvrgnuto nekim uvjetima i ograničenjima."

Riječ je o nacrtu uredbe Monti II koju su kritičari osudili zbog njezinih implikacija za europska socijalna prava i zadiranje u nacionalnu suverenost. Europska konfederacija sindikata (ETUC) odbacila je prijedlog zakona jer "ograničava pravo na kolektivnu akciju". Uredba Monti II trebala je uvesti europski presedan za ravnotežu između kolektivne akcije i slobode kompanija da pružaju usluge širom kontinenta, nakon pravnih sporova između država članica oko prava radnika.

Ovo je prvi put da su nacionalni parlamenti iskoristili mehanizam "žutog kartona", uveden Lisabonskim ugovorom 2009., koji državama članicama omogućuje da se usprotive nekom prijedlogu Europske komisije ako smatraju da on krši načelo supsidijarnosti. Po protokolu Lisabonskog ugovora o provedbi načela supsidijarnosti i proporcionalnosti, potrebno je najmanje 18 obrazloženih mišljenja (trećina nacionalnih parlamenata) da bi se Komisiji uputio "žuti karton" kako bi preradila prijedlog.

Prijedlogu uredbe usprotivilo se 19 nacionalnih parlamenata, dvodomni parlamenti Danske, Finske, Švedske, Litve, Portugala, Luksemburga i Malte i poljski Sejm (donji dom parlamenta), francuski Senat, belgijski Predstavnički dom, britanski Dom lordova i Predstavnički dom nizozemskog parlamenta. Ocijenili su da je pravo na štrajk pitanje koje treba regulirati na nacionalnoj razini, te da uredba, nazvana po talijanskom premijeru Mariju Montiju koji je pripremio sličnu odredbu kada je bio povjerenik EK za jedinstveno tržište, nije u skladu s načelom supsidijarnosti.

Zakon je predlagao dogovor na europskoj razini o rješavanju radnih sporova putem mehanizma za uzbunjivanje kojim bi se države članice mogle međusobno upozoriti na "ozbiljne socijalne nemire". U preambuli se kaže da pravo na štrajk "nije apsolutno" i da njegovo korištenje "može biti podvrgnuto nekim uvjetima i ograničenjima."

BusinessEurope, udruženje koje predstavlja više od 20 milijuna europskih tvrtki, pozdravilo je povlačenje prijedloga zakona, istaknuvši da se "raznolikost nacionalnih sustava industrijskih odnosa i praksi... mora poštivati." Glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd istaknuo je da Bruxelles u ovom slučaju nije prekoračio svoje ovlasti. Pravna procjena mišljenja nacionalnih parlamenata "nije dovela do zaključka da je načelo supsidijarnosti prekršeno", objasnio je.

Dodao je ipak da Komisija neće ići dalje s prijedlogom jer "vjerojatno neće dobiti potrebnu političku potporu za njegovo usvajanje."

Pitanja koja su potaknula Komisiju da pripremi takav prijedlog zakona ostat će tako neriješena.

Iz ETUC-a su istaknuli da povlačenje zakona nije riješilo probleme koje su izazvale presude Europskog suda pravde (ECJ) u predmetima Viking i Laval, koji su u pozadini Monti II uredbe. ETUC je zatražio da se brzo pronađe rješenje za postojeće pravne razlike između država članica koje "sprečavaju radnike da u potpunosti ostvare svoja prava", dodajući da bi "Komisija trebala osigurati da temeljna socijalna prava ne budu ograničena gospodarskim slobodama."

Glasnogovornik EK Todd je istaknuo da "radnička prava na štrajk ili kolektivnu akciju kao i sloboda poslovnog nastana ili pružanja usluga ostaju u cijelosti zajamčena europskim pravom."

U predmetu Laval, latvijska kompanija Laval un Partneri poslala je nekoliko desetaka radnika iz Latvije na gradilišta u Švedskoj. Radili su među ostalim na obnovi škole u Vaxholmu. Švedski sindikati pokrenuli su pravni postupak protiv Lavala zbog odbijanja te kompanije da poštuje švedske zakone o uvjetima rada i minimalnoj plaći. Švedski radni sud predmet je proslijedio Europskom sudu pravde.

Predstavljajući svoje mišljenje u predmetu Laval 23. svibnja 2007., neovisni odvjetnik ECJ-a (advocate general) Paolo Mengozzi ustvrdio je da se, "kada država članica nema sustav za proglašenje univerzalne primjene kolektivnih ugovora", Direktiva o izaslanim radnicima "mora tumačiti tako da ne sprečava sindikate da pokušaju, putem kolektivne akcije, prisiliti pružatelja usluga iz druge države članice da prihvati razinu plaća određenu u skladu s kolektivnim ugovorom."

U povezanom predmetu Viking, Sud je zaključio da pravo sindikata na kolektivnu akciju može biti ograničeno pravom poslodavaca na slobodu poslovnog nastana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska komisija, sindikati, etuc, monti ii, pravo na štrajk, štrajk, Laszlo Andor