Zdravlje

ANKETE: Britanci se sredovječnima smatraju tek nakon 55 godina života

Oko 20 posto kazalo je da je sredovječnost u stvari stanje svijesti.

Piše: P/H

Sredovječnost počinje mnogo kasnije nego što se mislilo - nakon 55 godine života, pokazalo je britansko istraživanje javnog mnijenja po kojem se Britanci smatraju starijim građanima tek kad napune 70 godina života, prenosi BBC.

Istraživanje je obuhvatilo tisuću odraslih Britanaca starijih od 50 godina koje je anketirala edukativna internetska stranica "Zavoli učenje". Istraživanje pokazuje da se sa starenjem stanovništva postavljaju nove dobne granice. U Britaniji je danas više osoba starijih od 65 godina nego mlađih od 16 godina.

Iako se sedam od deset Britanaca koji su tek navršili 50 godina opisalo kao sredovječno, kao prosječnu dob u kojoj počinje sredovječnost odredili su 54 godine i 347 dana života. A čak je svaki peti smatrao da sredovječnost počinje tek nakon 60 godina života.

Oko 20 posto kazalo je da je sredovječnost u stvari stanje svijesti.

Kao granicu početka starosti anketirani Britanci odredili su 69 godina i 277 dana života što je tri i pol godine više od zakonski određene granice za umirovljenje.

Na razini Europe ankete su pokazale da Europljani smatraju da je prosječna dob početka starosti 62 godine, a sredovječnosti 40 godina života, s tim da primjerice po Šveđanima sredovječnost počinje s 34 godine a za Grke je to 52. godina života.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

starost, sredovječnost, ankete