Crna kronika

AKCIJA USKOK-A: Rat zelenašima: Sud blokirao gotovo stotinu nekretnina u posjedu lihvara

Kuće, stanovi, gospodarske zgrade, kancelarije, voćnjaci, vinogradi, polja, oranice – privremeno je blokirano odlukom suda.

Piše: PolitikaPlus/Novi list

Gotovo stotinu nekretnina – kuća, stanova, gospodarskih zgrada, kancelarija, voćnjaka, vinograda, polja, oranica – privremeno je blokirano odlukom suda u postupku što se vodi protiv Marka Romaniča i ostalih osumnjičenih za milijunske lihvarske kredite. Te nekretnine trenutno su u vlasništvu tvrtki što su ih lihvari vodili. Bile su samo paravan za ilegalne kreditne urede preko kojih su deseci građana uhvaćeni u ralje zelenaških kamata, piše Novi list. Zbog njih su ostajali bez svojih nekretnina jer su se lihvari vrlo brzo pisali na njih. Tako sada proizlazi da su sve te nekretnine u vlasništvu tvrtki preko kojih su kamatareni građani.


Kako je Novi list već više puta pisao jedan od kreditnih ureda skrivao se iza tvrtke OMH-Razvitak čije je službeno sjedište u Vukovaru. Na Jadranskom trgu u Rijeci nalazilo se sjedište kamatarske tvrtke Kaligrafija, dok je u Gundulićevoj 6 bila prijavljena Nova karaka. Sumnja se i da su krediti s enormno visokim kamatama plasirani preko tvrtki Aristotel, IAP Siscia, Usavršavanje, Ekonomska analiza, Imetak plasman, Usluge Axia, Mundus Maximus, Ekvivalent i Zapadni način.

Osumnjičeni su mahom radili u »kreditnim uredima«, te su građanima nudili zajmove. Potpisivanje ugovora o zajmu bilo je, međutim, uvjetovano navođenjem puno većeg iznosa nego što je stvarno posuđen, ugovarane su i »novčane kazne« u slučaju odstupanja od dogovorenog tempa povrata zajma, a prikupljani su i podaci o imovini zajmoprimaca kojom bi se mogao osigurati povrat zajma, piše Novi list.

Za sada se sumnja da je na ovaj način prevarena 161 osoba, a da su lihvari na osnovu takvih zajmova zaradili najmanje 15 milijuna kuna. Blokadu imovine lihvarskih tvrtki USKOK je zatražio kako bi se nakon eventualne osuđujuće presude okrivljenicima osigurala naplata potraživanja Republike Hrvatske odnosno oduzimanje 15 milijuna kuna nezakonito stečene dobiti kamatara.kraj teksta

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krediti, lihvarenje, lihvari