Hrvatska

SUKOB : Bitka za RIZ: Nova uprava suspendira predstavnike Radničkog vijeća, sindikata i branitelja

Ostali radnici se solidariziraju s njima i odbijaju raditi.

Piše: Vanja Deželić

Novoizabrani članovi Uprave RIZ odašiljača, predvođeni predsjednikom Kamilom Vranom najavili su da se tvrtka ponovno vraća redovnom radu i izrazili zadovoljstvo što se sve mirno zaključilo. A onda, čim su dobili vlast u ruke, suspendirali su neke od radnika i "mirna" priča ponovno postaje žestoka.

Novoizabrana Uprava RIZ-Odašiljača suspendirala je s radnih mjesta predstavnike Radničkog vijeća, SMH-IS-a i hrvatskih branitelja, te ih sukladno tome popisu zaštitari na porti ne puštaju u tvornicu. Ostali radnici se solidariziraju s njima i odbijaju raditi

- Novoizabrana Uprava RIZ-Odašiljača suspendirala je s radnih mjesta predstavnike Radničkog vijeća, SMH-IS-a i hrvatskih branitelja, te ih sukladno tome popisu zaštitari na porti ne puštaju u tvornicu. Ostali radnici se solidariziraju s njima i odbijaju raditi - sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) obavijestio nas je o novonastaloj situaciji.

Čuđenje onome što se događa ne prestaje. Plaće kasne, nova članica Nadzornog odbora tvrtke je osoba koja se, ističu radnici, već istaknula malverzacijama, ali spasilo ju je što je svjedočila protiv većih malverzatora u "aferi Maestero". Riječ je o Vesni Čizmar, kojoj su radnici u petak 21. rujna zabranili ulazak u tvrtku i time spriječili održavanje sjednice NO u samoj tvrtki.

Zbog toga gotovo došlo do sukoba između radnika i zaštitara koje je, kako su kazali radnici, angažirala nova Uprava. I onda se dogodilo i ovo, nakon što je nova Uprava tvrdila da će sve biti mirno.

- Predstavnik zaštitara je izašao pred ulaz i podijelio radnike lijevo i desno, kao u Vukovaru 1991. godine. Jedni su mogli unutra, a drugima je rečeno da su suspendirani i da ne mogu ući na svoje radno mjesto - rekla nam je sindikalna povjerenica Marina Glokević.

 

Dodala je i da se sve ovo čini s ciljem uništenja tvrtke i 'bacanja' je u stečaj, a sve zbog nečijih privatnih interesa, koji su u suprotnosti od onih koje imaju radnici.

 

>> Nova uprava ušla u RIZ-odašiljače i najavila nastavak proizvodnje

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikatiriz-odašiljači, Marina Glokević, sindikati, radnici, riz, prosvjed