Svijet

UN: Vlada Malija od UN-a traži da odobri vojnu pomoć, Francuska je podupire

mandat međunarodnim snagama da 'pomognu vojsci Malija da ponovno osvoji okupirana područja na sjeveru Malija'?

FOTO: Talibanski recept: Sa sjevera Malija stalno dolaze i vijesti o rušenju svetih mjesta i kulturnih znamenitosti
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Mali je od Ujedinjenih naroda zatražio da odmah odobre mandat međunarodnim snagama da mu pomognu u vraćanju nadzora nad sjeverom te zemlje koji je sada pod nadzorom islamističkih militanata i trgovaca drogom, rekao je u ponedjeljak u New Yorku francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Više mjeseci Mali je suočen sa sigurnosnom krizom bez presedana na sjevernim područjima i okupirale su ga oružane skupine među kojima su teroristi, trgovci drogom i sve vrste kriminalaca"

Laurent Fabius je, navodeći pismo prijelaznih vlasti u Maliju glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu od 18. rujna, rekao da je Mali od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio donošenje rezolucije po Poglavlju 7 za davanje mandata međunarodnim snagama da "pomognu vojsci Malija da ponovno osvoji okupirana područja na sjeveru Malija".

Poglavlje 7 Povelje UN-a dopušta Vijeću sigurnosti da odobri akcije od diplomatskih i gospodarskih sankcija do vojne intervencije.

"Više mjeseci Mali je suočen sa sigurnosnom krizom bez presedana na sjevernim područjima i okupirale su ga oružane skupine među kojiam su teroristi, trgovci drogom i sve vrste kriminalaca", pročitao je Fabius novinarima dijelove pisma, "Vlada Malija odmah želi vojnu nazočnost tih snaga kako bi pomogle snagama sigurnosti Malija da provedu tu misiju."

Banov glasnogovornik je potvrdio da je pismo primljeno i rekao da ga se razmatra.

Fabius je rekao da će se o zahtjevu Malija razgovorati u srijedu tijekom Opće skupštine UN-a na sastanku na visokoj razini posvećenom stanju na području Sahela te da je Pariz počeo razgovore s ostalim članicama Vijeća sigurnosti o daljnjim koracima.

Mali se našao u kaosu u ožujku nakon što je vojska svrgnula predsjednika što je ostavilo prazninu u vlasti koja je omogućila pobunjenim Tuarezima da zauzmu gotovo dvije trećine zemlje. Islamističke skupine, od kojih su neke povezane s al Kaidom, potom su preotele vodstvo pobune na sjeveru i uvele stroge islamske zakone. Vijeće sigurnosti je 5. srpnja podržalo nastojanja skupine 15 zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) kako bi se okončali nemiri u Maliju ali ipak nije odobrilo i vojnu intervenciju.

Zahtjev Malija je idući korak u procesu no nije vjerojatno da će Vijeće sigurnosti dati mandat ECOWAS-u da vojno intervenira dok ne iznese detaljniju strategiju, uključujući broj vojnika i troškove operacije.

Prijelazni čelnik Malija Dioncunda Traore ranije ovoga mjeseca je uputio službeni zahtjev ECOWAS-u za pružanje vojne pomoći. Francuska, nekadašnji kolonijalni gospodar Malija, obećala je pružiti logostičku potporu i dijeliti obavještajne podtake u budućoj intervenciji u Maliju, ali je isključila slanje vojnika dijelom i stoga što sjevrenoafrički ogranak al Kaide drži francuske taoce.

"Francuska je izravno izložena", rekao je Fabius, "Iako ne postoji točno određena prijetnja moramo ostati krajnje budni".

Regionalne i zapadne vlade stanje u Maliju i širem području Sahela su usporedile s Afganistanom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dioncunda traore, ecowas, al kaida, laurent fabius, francuska, mali