Hrvatska

SUĐENJE: Marinko Mikulić: Nakon donacije za HDZ, Ratko Maček tražio novac i za svoju tvrtku

HDZ-u donirao 1,3 milijuna kuna gotovine za koju nije dobio nikakvu potvrdu.

Piše: p/h

Vlasnik papirne industrije PAN Marinko Mikulić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je na nagovor bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka HDZ-u donirao 1,3 milijuna kuna gotovine za koju nije dobio nikakvu potvrdu.

S Mačekom ga je još 2005. upoznao Sanader, navodno mu rekavši da se javi i s njim dogovori prikupljanje novca za stranku. Premijerov glasnogovornik potom je zatražio da skupi oko četiri milijuna, nakon čega je Mikulić pribavio 1,3 milijuna kuna i u nekoliko ih navrata odnio u središnjicu HDZ-a.

Ratko Maček ga je, tvrdi, i nakon odlaska s dužnosti u svibnju 2009. tražio da s njegovom privatnom tvrtkom sklopi ugovor na 40 tisuća kuna mjesečno kako bi riješio Mikulićev spor s državom zbog koje mu je bio blokiran račun.

Mačeka je, kaže, zamolio da mu sredi kontakte u vladi kako bi se "riješile nepravde" prema njegovu poduzeću, a on je osim 40 tisuća kuna mjesečno tražio i "nagradu kada se spor pozitivno riješi", posvjedočio je Marinko Mikulić, čiji je iskaz bio prepleten mnogim kontradiktornostima u odnosu na njegovo ranije svjedočenje u istrazi.

Tako je primjerice porekao raniju tvrdnju da je novac za stranku donirao kako bi se riješio njegov spor s državom, ali i dio iskaza u kojemu je tvrdio da se tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić pozivao na premijera i njegova glasnogovornika.

S Mačekom ga je još 2005. upoznao Sanader, rnavodno mu rekavši da se javi i s njim dogovori prikupljanje novca za stranku. Premijerov glasnogovornik potom je zatražio da skupi oko četiri milijuna, nakon čega je Mikulić pribavio 1,3 milijuna kuna i u nekoliko ih navrata odnio u središnjicu HDZ-a. Novac je, kaže, prikupio od istomišljenika, a dao je i vlastiti, a na primopredaji je uz Mačeka bila i blagajnica Branka Pavošević, koja je iznos, bez ikakve potvrde, zavela u svoju bilježnicu.

Maček ga je naknadno upoznao i s Barišićem za kojega je znao da prikuplja novac za stranku. PAN je poslujući s Fimi medijom izrađivao promotivne materijale za HDZ, a za usluge je ispostavio račun od milijun kuna Fimi mediji i račun od oko 130 tisuća kuna stranci. Mikulić tvrdi da mu je Fimi medija sve uredno platila, dok je HDZ ostao dužan cijeli iznos.

Barišić ga je osim poslovanja s Fimi medijom pokušao nagovoriti da donira još novca za stranku, no Mikulić na to navodno nije pristao.

"Ja sam svojim radom i previše zadužio HDZ pa mu tada nisam želio dati novac", kazao je Mikulić ponavljajući da je u nepriliku s državom došao nakon što je stranci ranije poklonio 1,3 milijuna kuna.

Mikulićevu iskazu prigovorio je Sanader, ističući da ga nikada nije uputio Mačeku zbog skupljanja novca za stranku. Kazao je da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci, a on ga je uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Suđenje Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje se tereti za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki nastavlja se poslijepodne svjedočenjem predsjednika Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića.

Treći svjedok predviđen za današnje ročište, Dubravko Grgić, svoj je nedolazak na sud ispričao pa će biti ispitan naknadno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fimi media, fimi medija, hdz, ivo sanader, Mladen Barišić, pan, Ratko Maček, Marinko Mikulić