A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branko-lustig-111.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branko Lustig: Da Bog postoji, ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova | Politika+
Hrvatska

PREDAVANJE: Branko Lustig: Da Bog postoji, ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova

'Ne bi dozvolio ni pokolj u Srebrenici, koji se dogodio u ovom ratu, devedesetih.'

Piše: PolitikaPlus

- Bog za mene ne postoji, ja u njega ne vjerujem. Da postoji, ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova u nacističkim logorima, kao u logoru Auschwitz gdje sam dospio kao dječak u dobi od 11 godina. Ne bi dozvolio ni pokolj u Srebrenici, koji se dogodio u ovom ratu, devedesetih - tim se riječima dvostruki hrvatski oskarovac Branko Lustig obratio u zadarskim učenicima sedmih i osmih razreda, piše Slobodna Dalmacija.

U Kazalištu lutaka Zadar, prije razgovora sa Lustigom, učenicima je prikazan film "Posljednji let Petra Ginza", kao jednodnevni obrazovni program za učenike koji je Grad Zadar organizirao u suradnji s Udrugom "Festival suvremenog židovskog filma Zagreb".

Film govori o holokaustu i sudbini dječaka koji je sa 14 godina bio deportiran u logor, gdje je kasnije ubijen.

Ja moj logoraški broj nikada nisam izbrisao sa ruke. Nisam ga izbrisao, jer nisam htio zaboraviti što sam u Auschwitzu preživio i što sam tamo vidio. Znate li za Jasenovac? U tom su logoru ustaše ubijale Rome, pravoslavce i Židove. Ubijali su i djecu i bacali ih u masovne grobnice. U Jasenovcu je ubijeno oko 18.000 Roma i 13.500 Židova. Zašto? Nisu imali razloga

- Ja moj logoraški broj nikada nisam izbrisao sa ruke. Nisam ga izbrisao, jer nisam htio zaboraviti što sam u Auschwitzu preživio i što sam tamo vidio. Znate li za Jasenovac? U tom su logoru ustaše ubijale Rome, pravoslavce i Židove. Ubijali su i djecu i bacali ih u masovne grobnice. U Jasenovcu je ubijeno oko 18.000 Roma i 13.500 Židova. Zašto? Nisu imali razloga. Ja ni danas ne razumijem zašto. I zato ne želim da zaboravite današnji dan kada sam vam govorio o holokaustu i o besmislu mržnje, jer ne želim da se ikada takve stvari ponove. Govorim i stoga da se ne bi desilo da netko kaže da toga nije bilo, a već se tako govori - rekao je Lustig učenicima u prepunoj dvorani Kazališta lutaka, pokazujući utisnuti logoraški broj na ruci.

On je učenicima posebno poručio da među njima ne smije biti mržnje i podjela, a na konferenciji za novinare, održanoj nakon projekcije filma i druženja s učenicima, Lustig je upitan o dijelu izlaganja djeci, u kojem im je poručio da Bog ne postoji.

- Ja se kanim izviniti onim roditeljima koji su na ovo druženje poslali svoju djecu. Ja sam djeci rekao da jedino ljubav prema bližnjemu može spasiti svijet i da ne vjerujem u Boga, jer je nemoguće da bi se sve to u logorima smrti dešavalo ako Bog postoji - ponovio je Lustig svoje stajalište.

- U logorima su ljudi u kolonama išli u smrt, u plinske komore, u miru su išli jer su vjerovali da će ih „On“ spasiti, vjerovali su u to i kada je plin već smrdio, do zadnjega časa. Ali nitko ih nije spasio. Kako onda mogu vjerovati u Boga? - kazao je Lustig.

Ispred zgrade Kazališta lutaka negodovao je jedan otac, kazavši da on svoje dijete nije poslao na Lustigovo predavanje, već da je učenike povela škola, te da on nije imao nikakve informacije o tome što će djeca tamo gledati i slušati, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nacisti, jasenovac, židovi, branko lustig, bog