Scena

PARAKODS: Kad se kućanski poslovi pravedno dijele, brak se raspada

'Kod modernih parova i žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski ovisna o mužu.'

Piše: PolitikaPlus

Što je pravednija podjela kućanskih poslova među supružnicima, imaju veće izglede da će im se raspasti brak, pokazala je norveška studija.

Po Institutu za sociološka istraživanja u Oslu, postotak razvoda među supružnicima koji pravedno dijele zadaće u kućanstvu je pedeset posto viši nego kod onih gdje najveći dio posla obavlja žena.

"Što više muškarac u kući radi, to je viši postotak razvoda", objasnio je Thomas Hansen, jedan od autora velike studije pod naslovom "Ravnopravnost u kući".

Istraživači nisu uspjeli pronaći točnu uzročno-posljedičnu vezu između angažmana u braku i razvoda, pa su se zadovoljiti zaključkom da se radi o "modernih" parovima. A oni, osim što ravnopravno dijele poslove u kući imaju i modernu percepciju braka i razvoda.

"Kod modernih parova i žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski ovisna o mužu. One se dakle mogu puno lakše snaći u slučaju razvoda", dodao je.

U Norveškoj se muškraci i žene podjednako angažiraju kada je riječ o obrazovanju djece, ali kada se radi o kućanskim poslovima, i dalje žene obavljaju veći dio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

supruga, suprug, oslo, brak, obitelj