Regija

PANIKA: Zbog Zorana Jankovića za Sloveniju upitna europska sredstva

'Istragu ćemo pažljivo pratiti, a nakon objave konačnih rezultata prema potrebi i reagirati radi zaštite financijskih interesa Europske unije.'

Piše: PolitikaPlus

Slovenija bi mogla ostati bez 6,4 milijuna eura sredstava iz europskog fonda za regionalni razvoj odobrenih za trgovačko-sportski centar Stožice u Ljubljani ako se dokažu sumnje u istrazi koja se vodi protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

"Istragu ćemo pažljivo pratiti, a nakon objave konačnih rezultata prema potrebi i reagirati radi zaštite financijskih interesa Europske unije", prenijela je u petak Slovenska tiskovna agencija STA reakciju iz Bruxellesa na otvaranje istrage protiv Jankovića i njegovih sinova, te s njima povezanih osoba i poduzeća.

U središtu je opsežne istrage sumnja o gospodarskoj šteti nanijetoj ljubljanskoj općini, te korupciji prilikom ugovaranja i gradnje ljubljanskog sportskog centra Stožice, vrijednog 390 milijuna eura putem javno-privatnog partnerstva ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep.

Projekt koji je došao u teškoće jer se izvodio nakon nastupanja globalne ekonomske krize i pomanjkanja financijskih sredstava, pa su se neki partneri s kojima se računalo iz njega povukli, kreditirale su i slovenske banke, najviše Nova Ljubljanska banka (NLB).

Prijašnja vlada Boruta Pahora odobrila je sredinom 2010. godine 9,4 milijuna eura za projekt Stožice, na osnovi natječaja za gradnju sportske infrastrukture za koji se je sumnjalo da je "namješten" kako bi se pogodovalo Jankoviću kao ljubljanskom gradonačelniku.

Odobrena sredstva iz europskog fonda za regionalni razvoj za Stožice u iznosu 6,4 milijuna eura ove su godine jedno vrijeme bila blokirana zbog tehničkih razloga. Sada Bruxelles traži nove informacije zbog opsežne policijske istrage u vezi s gradnjom i financiranjem sportskog centra.

Shirin Wheeler, glasnogovornica europskog povjerenika za regionalni razvoj Johannesa Hahna, izjavila je za STA da će službe Europske komisije odmah uspostaviti kontakt sa službama slovenske vlade koje su radile na sufinanciranju Stožica, kako bi dobile više informacija o slučaju.

Policija Jankovića naime osim za zloporabu položaja i drugih sumnji za kaznena djela s područja gospodarskog kriminala sumnjiči i za davanje lažnih podataka na osnovi koji su dobivena europska sredstva za Stožice.

Janković je rekao da se osjeća potpuno mirnim i da će na sudu dokazati da su sumnje neosnovane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, slovenija, ljubljana, europska unija, bruxelles