Mojbiz

VIDEO: Radimir Čačić: Bit će bolno, pitanje je koliko imamo anestetika, a bez rezova ne ide

'Nelikvidnost je kulminirala pa su novčani tokovi potpuno začepljeni.'

Piše: PolitikaPlus
U izjavi prilikom obilaska Plivinih pogona u Zagrebu, Čačić je najavio da će država zajedno s farmaceutskim kompanijama raditi na definiranju industrijske strategije vezane za tu branšu. Farmaceutika je po njegovim riječima jedna od rijetkih industrijskih grana u kojima Hrvatska može biti među vodećima u svijetu.

Pliva provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna dolara, što se gotovo u cijelosti odnosi na proizvodnju, istaknuto je na današnjem obilasku Plivinih proizvodnih lokacija u Savskom Marofu i Zagrebu.

Investicije obuhvaćaju gradnju novog pogona za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija i postrojenja za obradu otpadnih voda i procesnih plinova u Savskom Marofu te proširenje postojećeg pogona za proizvodnju suhih oralnih oblika i proizvodnju injekcija u Zagrebu. Završetak gradnje planiran je do kraja 2013. godine.

Ukupno ulaganje od 200 milijuna dolara Pliva pokriva iz vlastitih izvora, a više od 80 posto proizvodnje iz novih pogona namijenjeno je izvozu, rekao je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.

Očekuje se da će više od 50 posto proračuna ulagačkih projekata realizirati domaće tvrtke.

Pliva novim investicijama planira otvoriti više od 200 novih radnih mjesta, a očekuje i otvaranje oko tisuću radnih mjesta kod servisera i dobavljača.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prilikom obilaska gradilišta u Savskom Marofu ocijenio je kako je Pliva uspjela dokazati da je u grupaciji Teva najbrža u pretvaranju istraživačkih procesa u proizvodnju.

Plivine investicije po njegovim su riječima trenutno najveće privatne investicije u Hrvatskoj koje su bitne zbog svoga iznosa, ali i poruke da je u Hrvatskoj moguće ulagati u visoke tehnologije i polučiti visoke prihode po zaposlenom.

Želimo još investicija kao što je Plivina, a farmacija je područje u kojima ih možemo ostvariti, rekao je Čačić.

Dodao je kako se "stvari pokreću i dešavaju", a čemu govori statistički podatak o 3,8 postotnom rastu ulaganja u kapitalna dobra.

Jedno od takvih je rekonstrukcije hidroelektrane Zakučac u zaleđu Omiša, vrijedno milijardu kuna, rekao je Čačić.

Na pitanje je li gotova analiza ostvarenja plana ulaganja javnih poduzeća, odgovorio je da je potrebno 15 do 20 dana za prikupljanje podataka te da će krajem mjeseca biti gotovi podaci sa stanjem od 1. listopada.

U izjavi prilikom obilaska Plivinih pogona u Zagrebu, Čačić je najavio da će država zajedno s farmaceutskim kompanijama raditi na definiranju industrijske strategije vezane za tu branšu. Farmaceutika je po njegovim riječima jedna od rijetkih industrijskih grana u kojima Hrvatska može biti među vodećima u svijetu.

Na pitanje što će industriji i gospodarstvu donijeti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, rekao je da će to biti čišćenje, što neće biti lako, ali je nužno.

Bit će bolno, a pitanje je koliko imamo anestetika, ali bez rezova ne ide jer je nelikvidnost kulminirala pa su novčani tokovi potpuno začepljeni, rekao je Čačić.

Zamoljen za komentar pada broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini, kazao je kako ne treba zaboraviti da su lani radili Dina, Dioki i Željezara Sisak, a bilo je i više zaposlenih u brodogradnji.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, gospodarstvo, radimir čačić