A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/guillain-barre-syndrome-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Samo kod jednog pacijenta dokazan GBS kao moguća posljedica cjepiva? | Politika+
Zdravlje

HALMED: Samo kod jednog pacijenta dokazan GBS kao moguća posljedica cjepiva?

Unatoč pojavi Guillain–Barreovog sindroma 'omjer koristi i rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje pozitivan'.

Piše: P/H

Stručno Povjerenstvo za ocjenu prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv gripe Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavilo je da je od pet prijavljenih slučajeva sumnji na nuspojavu Guillain–Barreova sindroma (GBS) kao posljedice cijepljenja protiv svinjske gripe, samo kod jednog pacijenta ta bolest dokazana kao moguća posljedica sezonskog cjepiva, dok za drugog pacijenta postoji dvojba jer su se simptomi pojavili tek pola godine nakon cijepljenja.

 

Unatoč pojavi Guillain–Barreovog sindroma 'omjer koristi i rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje pozitivan'.

Povjerenstvo je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, ocijenilo ukupno pet prijava sumnji na neurološke nuspojave, za koje je HALMED-u bila dostavljena medicinska dokumentacija. Od tih pet, HALMED je za njih dvije saznao putem medija, dok su tri podnijeli izravno pacijenti.

U svih pet slučajeva radilo se o prijavama sumnji na nuspojavu GBS-a, autoimunog poremećaja koji se klinički manifestira kao upalna poliradikuloneuropatija s posljedičnom obostranom mišićnom slabošću i oslabljenim refleksima u zahvaćenim područjima. Uzrok GBS-a zasad nije poznat, no brojna epidemiološka istraživanja provedena tijekom posljednjih 30-tak godina jasno ukazuju da su najvažniji pojedinačni čimbenici rizika za razvoj GBS-a prehlada i druge infekcije gornjeg dišnog sustava, gripa i sindromi nalik gripi te pojedine infekcije probavnog sustava. Osobe koje obole od tih bolesti imaju 5 do 10 puta veći rizik da u sljedećih šest do osam tjedana obole od GBS-a. GBS je poznata i očekivana nuspojava na cjepiva koja se događa vrlo rijetko, odnosno kod manje od jedne na 10.000 cijepljenih osoba.

Kontinuirana epidemiološka istraživanja iz Europe i svijeta pokazuju, kako je rečeno, da je u državama u kojima je stupanj procijepljenosti populacije protiv sezonske (ili pandemijske) gripe visok, učestalost GBS-a u 'kritičnim razdobljima', tj. neposredno nakon sezone gripe, manja nego što bi se očekivalo bez cijepljenja.

Nakon detaljne ocjene pojedinačnih prijava sumnji na nuspojave i sveobuhvatne analize farmakoepidemioloških podataka, Povjerenstvo je ocijenilo da omjer koristi i rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje pozitivan, odnosno da navedene prijave ne utječu negativno na omjer koristi i rizika primjene pandemijskog i sezonskog cjepiva protiv gripe.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Guillain–Barreov sindrom, CJEPIVO, HALMED, GRIPA