A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zvonimirSostar.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Spolno prenosive bolesti: Nastavlja se edukacija o prevenciji infekcije HPV-a | Politika+
Zagreb

KONFERENCIJA: Spolno prenosive bolesti: Nastavlja se edukacija o prevenciji infekcije HPV-a

'Cijepljenje nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje.'

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Povjerenstvo Grada Zagreba organizirali su konferenciju za novinare o prevenciji infekcije Humanog papilloma virusa (HPV) u povodu najave nastavka Projekta odgovornog spolnog ponašanja mladih i cijepljenja protiv HPV infekcije u Gradu Zagrebu.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar istaknuo je da se akcija liječenja infekcije HPV-a provodi u tri faze: edukacijom roditelja i učenika o virusu HPV-a, cijepljenjem i redovitim pregledima.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar istaknuo je da se akcija liječenja infekcije HPV-a provodi u tri faze: edukacijom roditelja i učenika o virusu HPV-a, cijepljenjem i redovitim pregledima

Naglasio je da je cjepivo protiv HPV-a iznimno sigurno, a sramotno niskim ocijenio odaziv učenica sedmih razreda iz Zagreba na besplatna cijepljenja. Dodao je da su nuspojave cijepljenja protiv HPV-a blage i prolazne te pozvao roditelje da se odazovu akciji cijepljenja svoje djece u što većem broju. Najavio je održavanje predavanja za roditelje tijekom listopada u zagrebačkim školama nakon kojih će se, za one koji žele, cijepljenje učenica osmih razreda provoditi u ambulantama školske medicine.

"Cijepljenje nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje, ali odgovornim zdravstveno prihvatljivim ponašanjem i cijepljenjem možemo iskorijeniti rak vrata maternice i spriječiti smrtnost žena od te bolesti", naglasio je Šostar.

Mr. sc. Sanja Ožić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u prevenciji HPV-a ključnim je ocijenila cijepljenje, redovite kontrole žena kod svojih ginekologa te izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja.

Članica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om mr. sc. Vesna Markus rekla je da roditelji temeljem informacija koje dobiju na sastanku u školi odlučuju hoće li dati cijepiti svoje dijete protiv HPV-a, dodavši da se u školskoj godini 2010./2011. sastancima odazvalo tek 30 posto roditelja, a protiv HPV-a cijepljene su 432 učenice sedmih razreda zagrebačkih osnovnih škola od njih ukupno 4189 (oko 10 posto).

Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti prof. dr. Mihael Skerlev naglasio je da je potrebno razbiti dogmu da je HPV samo ženska bolest, a da su muškarci jedino prenositelji virusa.

"I muškarac i žena su subjekti i prenositelji", istaknuo je Skerlev dodavši da HPV nema štetne posljedice samo za žene, nego može uzrokovati i niz bolesti kod muškaraca.

Apelirao je na djelovanje svih stručnih društava u prevenciji ove infekcije napomenuvši da su mnoge zemlje iz susjedstva uvele cijepljenje protiv HPV-a u svoj redovni kalendar cijepljenja, primjerice Makedonija.

Član Povjerenstva za prevenciju infekcijom HPV-a dr. Dubravko Lepušić istaknuo je da će se akcija prevencije nastaviti u iduće dvije godine edukacijom mladih kroz zdravstveni odgoj u srednjim školama. Zabrinjavajućim je ocijenio podatke da je 90 posto mladih u Hrvatskoj imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja

Doc. dr. Damir Eljuga iz Hrvatske lige za borbu protiv raka rekao je kako virus HPV-a u velikim postotcima cirkulira među adolescentima, ali i skupinama u dobi između 30 i 35 godina dodavši da svaki dan u Hrvatskoj od raka vrata maternice, kojeg uzrokuje HPV, oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre.

"Godišnje od raka grlića maternice umre oko 115 žena u Hrvatskoj", naglasio je Eljuga.

Član Povjerenstva za prevenciju infekcijom HPV-a dr. Dubravko Lepušić istaknuo je da će se akcija prevencije nastaviti u iduće dvije godine edukacijom mladih kroz zdravstveni odgoj u srednjim školama. Zabrinjavajućim je ocijenio podatke da je 90 posto mladih u Hrvatskoj imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja i 70 posto njih osobni rizik zaraze od HPV-a ocijenilo visokim.

Predsjednica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om prof. dr. Adriana Vince pojasnila je da je rasprostranjenost HPV-a u prirodi vrlo visoka, da se uspješno šire s čovjeka na čovjeka te da postoji mogućnost da se oko 60 posto ljudi u dobi između 20. i 30. godine života zarazi tom vrstom virusa.

Iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje iskazali su želju za organizacijom anonimnog testiranja zagrebačkih studenata na HPV i Hepatitis C.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HPV, cjepivo, zagreb