Regija

SUSRETI: Kardinal Vinko Puljić u Bruxellesu: Zabrinut sam stanjem u BiH

Kardinal Puljić boravio je ovog tjedna u Bruxellesu u organizaciji međunarodne crkvene organizacije papinskog prava "Crkva u nevolji" (Kirche in Not) i Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE).

Piše: PolitikaPlus

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izvijestio je najviše dužnosnike Europske unije kako je zabrinut stanjem u Bosni i Hercegovini posebice zbog problemima koji i dalje onemogućuju slobodan povratak izbjeglih i prognanih, prenijela je u petak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Kardinal Puljić boravio je ovog tjedna u Bruxellesu u organizaciji međunarodne crkvene organizacije papinskog prava "Crkva u nevolji" (Kirche in Not) i Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE).

U pratnji organizatora kardinal Puljić se, između ostalih, susreo s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, s potpredsjednikom Europskog parlamenta Laszlom Surjanom, visokim predstavnikom Europske unije za ljudska prava Stavrosom Lambrinidisom i predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Wilfriedom Martensom.

Cilj posjeta kardinala Puljić bio je upoznavanje relevantnih europskih institucija sa stanjem Katoličke crkve u BiH s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju, kao i prezentacija konkretne zauzetosti Katoličke crkve u bosansko-hercegovačkom društvu.

Tijekom brojnih susreta kardinal Puljić je iznio probleme s kojima se susreće Katolička crkva u BiH naglašavajući, između ostaloga, neuspjeh provedbe Aneksa VII Daytonskog sporazuma koji je trebao jamčiti pravo na povratak prognanima i izbjeglima i nepostojanje jednakih prava za Hrvate koji su najvećim dijelom katolici, što izaziva zabrinutost za opstanak Katoličke crkve u BiH.

Članovima europskih institucija predstavljeni su i projekti koje provodi Vrhbosanska nadbiskupija s ciljem promicanja tolerancije i suživota u bosansko-hercegovačkom društvu. U tom duhu spomenuti su u prvom redu Katolički školski centri, karitativna djelatnost te potpora i ohrabrenje povratnicima kao i medijska djelatnost, prenijela je KTA.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kardinal Vinko Puljić, BRUXELLES, BIH