A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nezaposleni.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mladi jedva čekaju otići: Čak 57 posto njih napustilo bi Hrvatsku! | Politika+
Hrvatska

PREFERIRAJU ZEMLJE EU: Mladi jedva čekaju otići: Čak 57 posto njih napustilo bi Hrvatsku!

Samo njih 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska Hrvatske u eurozonu. Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji zaradi.

Piše: Vanja Deželić

Većina mladih u Hrvatskoj razmišlja o odlasku u zemlje Europske unije zbog studiranja ili potrage za poslom. Većina kao glavne razloge navodi, uz studiranje, karijeru, financijski i osobni razvoj. Dok djevojke najviše privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

>> Što su HDZ, SDP i društvo dali Hrvatskoj? U pet godina zemlju je napustilo 30 tisuća mladih!

Njih 40 posto preferira vlastiti posao, 35 posto rad za poslodavca, a među njima samo dva posto angažiralo bi se u neprofitnom sektoru. Skoro svaki četvrti ispitanik, ipak bi se zadovoljio poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao.

Cijelo ovo istraživanje, koje je provela Visa Inc., poklapa se sa svim vijestima o odlascima mladih izvan Hrvatske, kojima nas se toliko "bombardira" posljednjih mjeseci. To je samo nova potvrda da nije riječ o trendu već potrazi za boljim životom, koji očito ovdje mladi ne osjećaju da mogu ostvariti

Kad su hrvatski potencijali u EU u pitanju, najveći broj se slaže kako je turizam ključna gospodarska grana, no mladi iz Slavonije i sjeverne Hrvatske dodaju mu i poljoprivredu, a njihovi vršnjaci s jadranske obale i brodogradnju.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 ispitanika, starosti od 18 do 25 godina, u pet hrvatskih gradova, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Većinu država Europske unije percipiraju kao bolje organizirana društva s manje korupcije i fokusom na kompetenciju i talent. Poslovno iskustvo najradije bi stjecali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, ali i jednoj državi koja nije članica EU - Švicarskoj.

Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, samo njih 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u eurozonu, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom.


Cijelo ovo istraživanje, koje je provela Visa Inc., poklapa se sa svim vijestima o odlascima mladih izvan Hrvatske, kojima nas se toliko "bombardira" posljednjih mjeseci. To je samo nova potvrda da nije riječ o trendu već potrazi za boljim životom, koji očito ovdje mladi ne osjećaju da mogu ostvariti.

I dok vladajući samo šute na ovako nešto, to se događa i razlog je za iznimnu brigu, u posljednjih pet godina zemlju je napustila čak polovica brucoša iz 2007. godine! A jedino što se čini jesu nova poskupljenja, novi porezi. To su samo novi razlozi mladima da odu.

Polako se ostavlja dojam kao da ti odlasci i jesu cilj sadašnjih (i bivših) vladajućih jer ako toliko loših poteza i kontraproduktivnih odluka, u tako malo vremena, nisu donesene namjerno, onda smo imali (i imamo) potpuno neodgovorni i nesposobni Vladu. Ako su pak te odluke donesene s jasnim ciljem onda imamo... Nadopunite sami.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladi, obrazovani, vlada