A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cokolada-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zemlje u kojima se jede više čokolade dat će više nobelovaca?!? | Politika+
Zdravlje

'ISTRAŽIVANJE': Zemlje u kojima se jede više čokolade dat će više nobelovaca?!?

Na vrhu popisa je očekivano Švicarska, potom oko sredine SAD, Francuska i Njemačka, a na dnu Kina, Japan i Brazil.

Piše: P/H

Konzumacija čokolade jača kognitivne sposobnosti koje su "uvjet bez kojeg se ne može" dobiti Nobelova nagrada, a postoji bliska korelacija u količini pojedene čokolade u svakoj zemlji i broja laureta te prestižne nagrade, stoji u britanskom časopisu New England Journal od Medicine.

'Da bi se pozitivni učinci osjetili, minimalna količina pojedne čokolade godišnje trebala bi biti 2 kilograma.'

"Postoji bliska, linearna korelacija između konzumacije čokolade po glavi stanovnika i broja dobitnika Nobelove nagrada na milijun osoba u 23 zemlje za koje su proučeni podaci", piše u listu profesor Franz Messerli sa Sveučilišta Columbia.

Na vrhu popisa je očekivano Švicarska, potom oko sredine SAD, Francuska i Njemačka, a na dnu Kina, Japan i Brazil.

"Švicarska stoji najbolje i po broju laureata Nobelove nagrade i po konzumaciji čokolade".

Postoji međutim iznimka koja potvrđuje pravilo: očekivalo bi se da Šveđani, koji godišnje pojedu 6,4 kilograma čokolade po glavi stanovnika, imaju 14 nobelovaca, a imaju ih 32. Možda odbor u tom slučaju ima neke domoljubne razloge ili su Šveđani posebno otporni na pozitivne učinke čokolade te im je potrebna manja količina da bi poboljšala njihove kognitivne sposobnosti, kaže Messerli.

Po njemu, da bi se pozitivni učinci osjetili, minimalna količina pojedene čokolade godišnje trebala bi biti 2 kilograma.

Zaključci su ipak samo hipoteze i morat će se potvrditi u nekom budućem ispitivanju. Oni se temelje na podacima o prosječnoj konzumacije čokolade po državama - a ne po pojedinačnom unosu te namirnice kod dobitnika Nobelove nagrade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Franz Messerli, nobelova nagrada, čokolada