Hrvatska

NE DA NA SEBE: Bajićev obračun s kritičarima: Da DORH radi kako Đurović razmišlja, pola države bi bilo u zatvoru

'On prihvaća navode pojedinih portala, od Wikileaksa nadalje.'

Piše: PolitikaPlus

Saborski zastupnik Dražen Đurović navode pojedinih portala uzima zdravo za gotovo, kao činjenice, a kad bi DORH tako radio, pola države bi bilo u zatvoru, izjavio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u stanci sjednice Hrvatskog sabora, koji danas raspravlja o radu državnih odvjetništava u 2011.

Gospodin Đurović zaista nema konzervativan pristup. On prihvaća navode pojedinih portala, od Wikileaksa nadalje, zdravo za gotovo, kao činjenice. Da se DORH vodi takvim pristupom, pola države bi bilo u zatvoru

Đurović (HDSSB) je, tijekom rasprave Bajića prozvao zbog navodnih sastanaka s bivšim američkim veleposlanikom i dvojicom američkih obavještajaca, što je objavio Wikileaks.

Spočitnuo mu je i SMS-ove, koje je, po pisanju portala Index, razmjenjivao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

"Gospodin Đurović zaista nema konzervativan pristup. On prihvaća navode pojedinih portala, od Wikileaksa nadalje, zdravo za gotovo, kao činjenice. Da se DORH vodi takvim pristupom, pola države bi bilo u zatvoru", rekao je Bajić.

Laburistu Dragutinu Lesaru uzvratio je da je DORH svjestan problema vezanih uz neisplatu plaća, ocijenivši da je DORH u tim slučajevima "možda trebao postupati neovisno o stajalištima sudova".

DORH je, naime, odbacivanje kaznenih prijava za neisplatu plaća obrazložio navodeći da se ustalila sudska praksa po kojoj za neisplatu plaća treba dokazati namjeru, što Lesar smatra neprihvatljivim.

Bajić je, međutim, upozorio da ni novi Kazneni zakon, koji bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja, nije predvidio objektivnu odgovornost poslodavaca za neisplatu plaća.

Odbacio je tvrdnje o uhićenjima prije svakog godišnjeg izvješća DORH-a, ističući da u posljednjim uhićenjima na Medicinskom fakultetu "ne može biti tajming, jer ona idu na štetu DORH-u".

 

>> Dražen Đurović: Da ima trodiobe vlasti, Mladena Bajića bi razriješili i uhitili

 

"Vi znate da su uhićena dvojica policajaca koji su odala četiri velike akcije, među kojima je ova najmanja", rekao je Bajić.

Laburist Branko Vukšić u raspravi je podsjetio da se nekadašnji novinar Dušan Miljuš Zagrebom morao kretati u pratnji policije, "jer je dirnuo u kriminalni osinjak", dok se Bajić šeće slobodno.

Na pojedinim područjima se ide odmah u prekršajna postupanja, a kod nekih državnih odvjetništava, kao što je, na primjer, Dubrovnik ili Pula, tamo se ide u kaznene prijave

 

"Njega nitko ni za što ne dira. Je li uistinu zatvorio one koji trebaju biti zatvoreni pa je toliko miran i siguran", upitao je Vukšić.

"Što se tiče mog osobnog kretanja, uopće se ne bojim nikakvih posljedica pa ni onih najgorih. Prema tome, tko hoće nek' izvoli. Nije me strah, ako vam to što znači", odgovorio mu je Bajić.

Na primjedbe o velikim razlikama u broju odbačenih kaznenih prijava po pojedinim državnim odvjetništvima, Bajić je objasnio da je riječ o različitom pristupu pojedinih policijskih uprava prema posjedovanju manje količine lakih droga za osobnu uporabu.

"Na pojedinim područjima se ide odmah u prekršajna postupanja, a kod nekih državnih odvjetništava, kao što je, na primjer, Dubrovnik ili Pula, tamo se ide u kaznene prijave", rekao je Bajić.

Dodao je da je siguran da će do sljedećeg izvješća državna odvjetništva usuglasiti postupanja u kaznenom, ali i u građanskom dijelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DORH, mladen bajić, dražen đurović, wikileaks