A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastava-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Povjerenik John Dali podnio ostavku zbog moguće uloge u korupciji | Politika+
Hrvatska

EU: Povjerenik John Dali podnio ostavku zbog moguće uloge u korupciji

'Ta kompanija tvrdi da je jedan malteški poduzetnik koristio svoje kontakte s Dalijem kako bi pokušao ostvariti financijsku dobit od nje u zamjenu za utjecaj na mogući budući zakonodavni prijedlog o duhanskim proizvodima, posebice o zabrani EU-a na izvos snusa.'

Piše: PolitikaPlus

Europski povjerenik za zdravlje zaštitu potrošača John Dali podnio je u utorak ostavku, koja stupa na snagu odmah, nakon što je europski Ured za borbu protiv prijevara (OLAF) istraživao njegovu moguću ulogu u korupciju u slučaju jedne malteške tvrtke, objavila je Europska komisija.

"Povjerenik Dali je obavijestio predsjednika Eurposke komisije Josea Manuela Barrosa o svojoj odluci nakon OLAF-ove istrage slijedom tužbe iz svibnja 2012. godine koju je podnio švedski proizvođač duhana Swedish Match. Ta kompanija tvrdi da je jedan malteški poduzetnik koristio svoje kontakte s Dalijem kako bi pokušao ostvariti financijsku dobit od nje u zamjenu za utjecaj na mogući budući zakonodavni prijedlog o duhanskim proizvodima, posebice o zabrani EU-a na izvos snusa", kaže se u priopćenju Komisije.

Švedski snus je vlažni duhan u prah, koji se žvače, što je tradicija u nordijskim zemljama.

"OLAF je svoje završno izvješće poslao Komisiji 15. listopada. U njemu je zaključeno da je malteški poduzetnik stupio u kontakt sa švedskom tvrtkom, koristeći svoje kontakte s Dalijem i pokušao ostvariti financijsku dobit u zamjenu za utjecaj na mogući zakonodavni prijedlog o snusu. Nije bilo transakcija između kompanije i poduzetnika i nije bilo nikakvih plaćanja. OLAF-ovo izvješće nije došlo do dokaza o izravnom sudjelovanju Johna Dalija, ali smatra da je on znao za te događaje", kaže se u priopćenju Komisije.

Barroso je odlučio da će Dalijev resor privremeno preuzeti potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, do imenovanja novog malteškog povjernika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORUPCIJA, EUROPSKA UNIJA, John Dali