Hrvatska

OTVORENO PISMO GRAĐANIMA: Zar smo zaboravili heroja Blagu Zadru?

'Žalosna nam je Lijepa naša kad se junaci pod tepih bacaju, kao staro štivo za čitanje… '

Piše: PolitikaPlus
Premda je je njegova žrtva nezaboravna, mnogi su danas s tugom primjetili da je ovaj datum skoro pa zaboravljen. Tako je obljetnicu stradanja Blage Zadre obilježio tekst kojeg je jedan od administratora Facebook stranice posvećene Blagi Zadru postavio na tu stranicu. Tekst prenosimo u cijelosti.

Prije točno 21 godinu, braneći Vukovar poginuo je Blago Zadro. Jedan od najvećih heroja Domovinskog rata. Ako ne i najveći... Pod njegovim je zapovijedanjem kompletno Borovo Naselje mjesecima odolijevao napadima Srba, odnosno tzv. JNA.


>> Junaštvo Blage Zadra nije zaboravljeno ni 21 godinu od pogibije u obrani Domovine


Snaga i samopouzdanje koje je prelijevao na svoje ljude bila je fascinantna. U istom je trenutku bio njihov prijatelj, otac, brat i uzor. Poginuo je na današnji dan, tijekom bitke blizu Trpinjske ceste, nakon što ga je pogodio rafal iz puškostrojnice. To je bio početak kraja bitke za Vukovar, ali naslijeđe koje je Blago Zadro ostavio bilo je poticaj za sve branitelje sljedeće četiri godine.

Premda je je njegova žrtva nezaboravna, mnogi su danas s tugom primjetili da je ovaj datum skoro pa zaboravljen. Tako je obljenicu stradanja Blage Zadre obilježio tekst kojeg je jedan od administratora Facebook stranice posvećene Blagi Zadru postavio na tu stranicu. Tekst prenosimo u cijelosti.

'Ustao sam jutros na posao, bilo je šest sati i trideset minuta. U kuhinji sjedi moj otac, dobrovoljac Domovinskog rata, pije kavu u tišini i luta mislima... ponudi me kavom.. odbijem žurim na posao... obučem se i obuvam tenisice, tv uobičajeno upaljen, ne obraćam pažnju sve dok ne čujem riječi ''Na današnji dan'' ne znam koja emisija je bila u pitanju, uglavnom... nebitno... Obratim pozornost i slušam: Rođen Ban Jelačić, Stjepan Radić i studenti zapalili mađarsku zastavu, poginuo Toše Proeski... i krene... 100 godina samo o Toši Proeskom... i završi emisija. Nije da imam nešto protiv Toše, baš naprotiv, drag mi je bio. Po završetku emisije pita me otac: ''Što si se tako zamislio''? Sa nevjericom gledam u njega i odgovaram mu pitanjem: ''Na današnji dan poginuo je velik čovjek, heroj, ljudina, domoljub, jedan od najvećih u povijesti Republike Hrvatske, koji??? Sramotno je spomenuli ga u emisiji nisu!!! '' (nastavim ja dalje). Zamišljen i u čudu gleda me otac i srkne kavu iz šalice. Zacrvenio se, shvatio je o kome se radi… još jednom srkne kavu i kaže: ''Bio je to velik čovjek, nema riječi koje mu opisuju djela''. Još je samo klimnuo glavom i izgovorio njegovo ime. BLAGO ZADRO. Rastali smo se u tužnom, tmurnom raspoloženju. Sada čitam dnevne portale i ni riječi o junaku… niti slova.. ZAR SE ZABORAVILO?? ZAR JE DO TOGA DOŠLO??? Žalosna nam je Lijepa Naša kad se junaci pod tepih bacaju, kao staro štivo za čitanje… Ne vjerujem… Čekam samo da mi radno vrijeme završi, da dođem kući, da sa ocem popijem kavu i čujem koju lijepu riječ o našem pokojnom general bojniku Blagi Zadri! Neka mu je vječna slava i hvala!!! Šaljem Vam ovu poruku u nadi da ćete je podijeliti sa ljudima koji nisu zaboravili heroje i herojsku obranu naše države!'

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BLAGO ZADRO