Hrvatska

AKCIJA: U Zagrebu je uhićen 'svećenik lopov': Fra Šime Nimac hitno prevezen u Split!

Kriminalistička istraga se još provodi, a potom će biti poznati svi detalji uhićenja i onoga što je fra Nimac učinio.

Piše: PolitikaPlus

Bivši župnik župe Basta - Baške Vode fra Šime Nimac uhićen je danas u Zagrebu, doznaje se u MUP-u.

Pojedinosti za sada nisu poznate, no u MUP-a su večeras potvrdili da će Nimac biti prevezen u Split, gdje bi ga istražitelji trebali ispitati o nestanku 9,8 milijuna kuna.

Crkva je jučer potvrdila da je Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe, da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju.>> Crkva moli vjernike za ispriku: Istina je, fra Nimac je odnio gotovo 10 milijuna kuna!

 

 

U priopćenju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije pojašnjeno je da je fra Nimac 10. travnja ove godine kao zakonski zastupnik župe Bast - Baška Voda sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom Sunčani Bast, zastupanu po Mariju Mikuliću. Ugovorom, ovjerenim kod splitske javne bilježnice Mire Rubić, župa je prodala 39.556 četvornih metara za milijun i 310 tisuća eura, to jest za oko 33 eura po četvornom metru. Prvi dio novca, 7,45 milijuna kuna je na račun župe uplaćeno 20. travnja, a ostatak od 2,34 milijuna kuna 23. svibnja.

Na temelju kupoprodajnog ugovora i potvrde o isplati tvrtka Sunčani Bast je 5. srpnja zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Makarskoj podnio prijedlog za uknjižbu prava vlasništva, a fra Nimac je, pak, u tri navrata ( 24. i 29. svibnja i 2. srpnja) podigao ukupno 9,81 milijun kuna. U Franjevačkoj provinciji i nadbiskupiji kažu kako je to učinio "bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava".

Tvrde da su predmetne nekretnine prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti, a što predviđa ugovor između Svete Stolice i Hrvatske o pravnim pitanjima, pa je župa Bast - Baška Voda putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim, odnosno poništenja kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama. U priopćenju je navedeno da se razmatra isključenje fra Nimca iz franjevačke zajednice.

Mediji nagađaju da je bivši župnik župe Basta - Baške Vode fra Šime Nimac osumnjičen za zloporabu položaju i ovlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, split, zagreb, fra šime nimac