Tvrtke

PROBLEMI: Nakon što je Google zabilježio gubitak, isto se događa i Microsoftu

Sve zbog Windowsa 8, čije lansiranje uskoro možemo očekivati.

Piše: PolitikaPlus

Američki tehnološki div Microsoft izvijestio je da mu se neto dobit u prethodnom tromjesečju smanjila 22 posto zbog prebacivanja dijela prihoda u naredno razdoblje s obzirom na predstojeće lansiranje nove verzije operativnog sustava Windows.

Neto dobit mu je u tri mjeseca do rujna pala na 4,47 milijardi dolara, što je manje no što su analitičari očekivali. Ukupni prihodi bili su pak niži osam posto i iznosili su 16 milijardi dolara.

Prodaja osobnih računa pala je budući da potrošači odlažu kupnju s obzirom na teške prilike u gospodarstvu ili se odlučuju za tablet računala.

Microsoftu je ujedno odlučio u sljedećem tromjesečju bilježiti ukupno 1,36 milijardi dolara prihoda, uključujući 783 milijuna dolara od prodanih licenci za računala s instaliranim sustavom Windows 8, budući da ne može uračunati te prihode dok u prodaju ne bude puštena najnovija verzija sustava, od 26. listopada.

Za naredno je tromjesečje odgođeno i 384 milijuna dolara prihoda od licenci za računala opremeljna sustavom Windows 7, koji uključuje mogućnost ažuriranja na Windows 8 za iznos od 15 dolara, te 189 milijuna dolara dolara prihoda od licenci za računala opremljena novom verzijom programa za obradu teksta Office, odnosno opremljena sadašnjom verzijom, uz mogućnost njezina ažuriranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

microsoft, win8, windows