Svijet

LIBIJA: Prije točno godinu dana ubijen je bivši libijski vođa Moamer Gadafi

Svojim je konvojem upao u zasjedu te je pronađen u cijevi u koju se sakrio. Libijski pobunjenici izvukli su ga van i ubili. Njegove posljednje riječi bile su: Tko ste vi?

Piše: PolitikaPlus

Prije točno godinu dana, nedaleko od svojeg rodnog grada Sirta, ubijen je bivši libijski vođa Moamer Gadafi. Svojim je konvojem upao u zasjedu te je pronađen u cijevi u koju se sakrio. Libijski pobunjenici izvukli su ga van i ubili. Njegove posljednje riječi bile su: Tko ste vi?

 

>> Moamer Gadafi zatočen je i zlostavljan, nasmrt je iskrvarioU glavnom gradu Libije Tripoliju odmah je počelo slavlje. Gradom su odjekivale trube automobila i slavljenički rafali ispucani u zrak. Velika je to pobjeda za libijski narod, rekao je tada ministar informiranja Mahmoud Shammam.

Gadafi je vladao Libijom pune 42 godine. Prosvjedi koji su u toj zemlju počeli u veljači 2011. prerasli su u građanski rat koji je rezultirao rušenjem sistema i ubojstvom libijskog diktatora. Nakon dva mjeseca ugušen je i posljednji jači otpor snaga odanih diktatoru. Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku četvrt pa je do Gadafijevog kraja rat potrajao osam mjeseci, prenosi HRT.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

libija, Moamer Gadafi, ubojstvo