Hrvatska

IZBORI: Čačić: Ne zanima nas hoće li Holy na izbore, ali to pokazuje da Laburisti nemaju kvalitetnog kandidata

'Očekujemo više mandata.'

Piše: PolitikaPlus
Odlučimo li se za suradnju s SDP-om ponudit ćemo kvalitetnog kandidata koji može napraviti pomake, najavio je Čačić, no nije želio govoriti o konkretnim imenima, dodavši da njihov kandidat nema potrebu za dodatnom političkom promocijom. Na upit o SDP-ovom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika Davoru Bernardiću, Čačić je rekao da je vrlo talentiran s izuzetnim potencijalom i da može izrasti u vrlo dobrog gradonačelnika te da će mu HNS, ako se dogovori s SDP-om, u tome pomoći.

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) na predstojećim lokalnim izborima planira osvojiti 20 posto više mandata no što ih ima trenutno, istaknuo je danas predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj uoči sjednice stranačkog Središnjeg odbora.

Čačić je podsjetio da trenutno imaju 73 župana, gradonačelnika, njihovih zamjenika i općinskih načelnika te da će biti lako provjeriti jesu li uspjeli popraviti rezultat ili ne.

Upitan za komentar najave mogućnosti da bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy bude kandidatkinja Hrvatskih laburista za zagrebačku gradonačelnicu, Čačić je rekao kako to pokazuje da Laburisti nemaju dovoljno kvalitetnog kandidata i da ne žele preuzeti odgovornost. HNS-u je svejedno hoće li Holy izaći na izbore s Laburistima i zapravo nas to ne zanima, rekao je.

Dodao je da je njegov stav da u politici prvenstveno treba nastojati zadržati postojeće partnere, a tek onda pokušati pridobiti nove. HNS-ovi politički stavovi su uvijek bili jasni i u tome ne lutamo, naglasio je Čačić, te najavio da će HNS istaknuti kandidata koji ima prvorazredan ugled i reference i nadilazi okvire stranačkog utjecaja i može okupiti sve što Zagreb ima.

Odlučimo li se za suradnju s SDP-om ponudit ćemo kvalitetnog kandidata koji može napraviti pomake, najavio je Čačić, no nije želio govoriti o konkretnim imenima, dodavši da njihov kandidat nema potrebu za dodatnom političkom promocijom.

Na upit o SDP-ovom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika Davoru Bernardiću, Čačić je rekao da je vrlo talentiran s izuzetnim potencijalom i da može izrasti u vrlo dobrog gradonačelnika te da će mu HNS, ako se dogovori s SDP-om, u tome pomoći.

Odgovarajući na upit novinara o mogućnosti prijevremenih izbora u Zagrebu zbog problema s proračunom, Čačić je ocijenio da za time nema potrebe.

Čačić je najavio da će se na Središnjem odboru analizirati teme vezane za suradnju na državnoj razini, s posebnim naglaskom na pripremi organizacija, definiranju načela suradnje s koalicijskim partnerima i preciziranju zadataka županijskih, gradskih i općinskih organizacije.

Problem stranaka koje trenutno obnašaju vlast na državnoj razini već je desetljećima nesrazmjer rezultata na parlamentarnim i lokalnim izborima, rekao je. Do sada nikada, u više od dva desetljeća, stranke lijevog centra nisu postigle većinu na lokalnim izborima, jer i kad su postigle većinu na državnoj razini nismo to uspijevali iskomunicirati na lokalnoj, rekao je Čačić.

Da bismo stabilizirali funkcioniranje državne koalicije vrlo je važno da od svibnja iduće godine do kraja mandata vlade imamo što više točaka na kojima dijelimo političke vrijednosti i s kojima možemo uspješno komunicirati s lokalnim razinama. One pak trebaju biti maksimalno angažirane i posvećene da bi projekti i programi mogli biti uspješno i brzo provedeni, rekao je Čačić.

Varaždinski župan Predrag Štromar izrazio je uvjerenost da će HNS kao druga stranka u državi, po organiziranosti, pokazati tu svoju snagu i na lokalnim izborima. Najavio je formiranje koalicije HNS-SDP-HSU u toj županiji te da imaju ambicije povećati broj gradonačelnika i općinskih načelnika sa sadašnjih 10 na 15 te da, osim u Varaždinskoj žele imati župana i drugim županijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatski laburisti, lokalni izbori, mirela holy, radimir čačić