Hrvatska

NOVA AFERA: Vlatko Cvrtila: Ranko Ostojić nije morao znati za praćenje obitelji Todorić i šefa SOA-e!

'Obično se odluke donose na nižim razinama, u policijskom USKOK-u.'

Piše: Ivan Klarić
'Činjenica je da, ako ćemo se voditi po postupcima takvih mjera, da ministar Ostojić nije morao to odobriti pa čak nije morao ni znati za to. Obično se takve odluke donose na nižim razinama.'

Uz imena članova obitelji Todorić, ali i još nekih poduzetnika, za koje je policijski USKOK, prema informacijama Večernjeg lista, imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva i poruka pridodana su imena vodstva SOA-e. Osim imena najužeg tima iz vrha te Sigurnosno-obavještajne agencije, policijski USKOK uz nadzor Todorića stavio je i donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića.

 

Kako piše Večernji, policijski je USKOK to činio bez znanja predsjednika Josipovića, a navodno i bez znanja premijera Milanovića.

 

>> NOVA AFERA! Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora?!?



Profesor s Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji predsjednik Vijeća za civilni nadzor obavještajnih službi Vlatko Cvrtila ističe da, ako se dokažu tvrdnje Večernjeg lista,  radi o nelegalnom postupku.

- Ovo je vrlo ozbiljna stvar. Cijeli postupak je napravljen na neprimjeren i nelegalan način, kaže Cvrtila dodajući da se izlistom poziva ne može vidjeti sadržaj nego početak, vrijeme trajanja i kraj razgovora.

I dok neki tvrde da se ova odluka nije mogla donijeti bez odobrenja politike odnosno ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Cvrtila naglašava da to tako i ne mora biti.

- Činjenica je da, ako ćemo se voditi po postupcima takvih mjera, da ministar Ostojić nije morao to odobriti pa čak nije morao ni znati za to. Obično se takve odluke donose na nižim razinama, kaže Cvrtila, a naše pitanje da li je takvu odluku morao donijeti ravnatelj policije, odgovara.

- Ni on. Smatram da je takva odluka donešene baš u policijskom USKOK-u. Ponavljam, za takvu odluku nisu morali znati ni ministar Ostojić ni ravnatelj policije, jasno će Cvrtila dodajući.

- Vjerujem da takvu odluku, da je znao o njoj, ministar Ostojić ne bi ni donio jer je nelegalna, tvrdi profesor Cvrtila.

Cvrtila kaže da je osnovni problem, što se pokazalo i na ovom slučaju, da se bez bilo kakvih problema na jednom običnom papiru na kojem se nalaze nadzirani brojevi mogu nadopisati drugi brojevi.

 

'Ovo je vrlo ozbiljna stvar. Cijeli postupak je napravljen na neprimjeren i nelegalan način.'

- Mislim da bi takvu praksu treba što prije promijeniti i ako ništa drugo, puno strožije je kontrolirati, kaže Cvrtila.

Cvrtila kaže da razloge zbog koji se na izlistu telefonskih poziva nalaze čelnici Agrokora pa i sam šef SOA-a Buljević ne zna, ali ističe.

- Svakako da je zanimljivo to što se na izlistu nalaze čelnici iz Agrokora i šef SOA-e, ali ono što je važno je to da je cijeli postupak očito učinjen nelegalnim putem. Isto tako, problem bi bio da su se na tom izlistu našli 'obični građani'. Treba dobro utvrditi gdje je odluka donešena i iz kojeg razloga, naposljetku će Cvrtila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

soa, ranko ostojić, praćenje, nadzor, policija, vlatko cvrtila