Znanost

ZNANOST: Otvoren sinjski festival znanosti: Kako probuditi uspavane potencijale

Festival je okupio brojna poznata imena hrvatske i svjetske znanosti.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus

U organizaciji studenata fizike Marije Mađor Božinović i Mate Jagnjića te bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu dr. Danice Ramljak u nedjelju navečer je u Sinju svečano otvoren treći po redu Festival znanosti – Sinj. Festival je otvorio Ante Sanader, župan splitsko- dalmatinski, koji je rekao da Županija ima iznimne studente i znanstvenike koji imaju ogroman potencijal, ali uglavnom ostaju nezamjećeni.

"Svi najveći znanstvenici su najobičniji ljudi, a sve one neznalice i svi oni probisvjeti glume velike stvari i nekom vikom i bukom misle da čine velike stvari", rekao je Sanader i dodao da će županija stvarati uvjete gdje bi mladi znanstvenici našli svoje mjesto.

Ante Sanader je rekao da županija već sada stipendira najbolje studente na državnim natjecanjima te najavio kao će u sljedećem proračunu osigurati stipendije za sve studente Splitsko-dalmatinske županije koji imaju prosjek 5,00.

„Zemlja znanja neka bude naša budućnost, zemlja izvrsnosti i kvalitete“, zaključio je Sanader.

Dr. Danica Ramljak istaknula je da je Sinj osim po Sinjskoj alci i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj postaje prepoznatljiv i po Festivalu znanosti. Naglasila je da je Cetinska krajina u kratkom periodu od 5 godina iznjedrila 10 mladih studenata fizike koji imaju iznimno visok prosjek ocjena.

„U Hrvatskoj godišnje diplomira 10 fizičara te Sinj kao jedna mala sredina u tim okvirima ima briljantan rezultat“, naglasila je Ramljak te predstavila mladog Sinjanina Mislava Blajića koji je ove godine na maturi napravio sto postotni rezultat u fizici.

Festival je okupio brojna poznata imena hrvatske i svjetske znanosti. Zainteresirani će tako imati priliku poslušati predavanja Daniela Denegrija, jednog od vodećih znanstvenika u CERN-u koji će otkriti sve tajne lova na Božju česticu, Miroslava Radmana, svjetski priznatog člana Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Đurđice Ugarković i Slobodana Vukičevića, te mladog perspektivnog znanstvenika Tomislava Domazeta – Lošu. U Sinju će biti i dobitnik brojnih nagrada, akademik Vladimir Paar, po čijim su knjigama fiziku učile brojne generacije učenika ali i drugi zanimljivi znanstvenici. Festival će potrajati četiri dana, a predavanja će se odvijati u Alkarskim dvorima, Dvorani Gospe Sinjske na utvrdi Kamičak i u gradskom parku te u sinjskim školama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sinj, festival znanosti