A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/Auschwitz_logor.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umro je Antoni Dobrowolski, najstariji logoraš iz Auschwitza | Politika+
Crna kronika

U 109. GODINI: Umro je Antoni Dobrowolski, najstariji logoraš iz Auschwitza

Poljski učitelj je organizirao tijekom Drugog svjetskog rata tajnu nastavu za djecu koju je nacistička Njemačka zabranila u okupiranoj Poljskoj.

Piše: PolitikaPlus

Antoni Dobrowolski, najstariji živući logoraš iz koncentracijskog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau umro je u nedjelju u dobi od 108 godina u Debnu na sjeverozapadu Poljske, objavio je povjesničar Adam Cyra.

Poljski učitelj Antoni Dobrowolski, rođen 1904., organizirao je tijekom Drugog svjetskog rata tajnu nastavu za djecu koju je nacistička Njemačka zabranila u okupiranoj Poljskoj.

Pošto ga je 1942. uhitio Gestapo, bio je deportiran u Auschwitz pod brojem 38081. Iz tog je logora bio poslije prebačen u Gross-Rosen, a zatim u Sachsenhausen u Njemačkoj. Oslobođen je 1945. i po povratku u domovinu nastanio se u Debnu gdje je bio ravnatelj osnovne škole, a zatim i gimnazije.

U Auschwitz-Birkenau ubijeno je milijun europskih židova te između 70.000 i 75.000 Poljaka. U logoru, koji je postao simbol holokausta, ubijena je i 21.000 Roma, 15.000 sovjetskih ratnih zarobljenika te između 10.000 i 15.000 drugih zatvorenika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nacizam, logor, auschwitz, antoni dobrowolski