A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/ford-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ford zatvara tvornicu u Belgiji - proizvodnju premješta u Španjolsku | Politika+
4kotača

AUTOINDUSTRIJA: Ford zatvara tvornicu u Belgiji - proizvodnju premješta u Španjolsku

Proizvodnja novih modela Mondea, S-MAX-a i Galaxyja bit će premještena u španjolsku Valenciju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki proizvođač automobila Ford Motor zatvorit će 2014. tvornicu u belgijskom gradu Genku koja zapošljava 4.300 radnika kako bi obuzdao gubitke u Europi i prilagodio kapacitete padu potražnje, objavili su u srijedu sindikalni čelnici.

Proizvodnja novih modela Mondea, S-MAX-a i Galaxyja bit će premještena u španjolsku Valenciju

"Uprava je odlučila zatvoriti pogon za montažu i prešanje u Genku 2014. godine, na kraju tekućeg proizvodnog ciklusa", kazao je Luc Prenen, čelnik sindikata ACV, radnicima okupljenim ispred tvornice, "To će rezultirati zatvaranjem tvornice u Genku i ukidanjem 4.300 radnih mjesta."

Belgijska tvornica proizvodi automobile srednje veličine marke Mondeo, te mini kombije Galaxy i S-MAX. Sva tri modela približavaju se kraju zacrtanih ciklusa proizvoda. Proizvodnja novih modela Mondea, S-MAX-a i Galaxyja bit će premještena u španjolsku Valenciju, rekao je Prenen.

Potrošače u Europi pritišću manji prihodi, nezaposlenost i kresanje javne potrošnje, što stvara sumornu gospodarsku situaciju koja je izazvala pad na tržištima vozila u regiji. Zaradu proizvođača nagrizaju i preveliki proizvodni kapaciteti.

Direktori Ford Europea, uključujući i glavnog izvršnog direktora Stephena Odella, trebali bi se tijekom dana sastati s belgijskim premijerom Eliom di Rupom i ministricom rada Monicom De Coninck, rekao je vladin glasnogovornik.

Sastat će se i sa članovima regionalne vlade Flandrije, regije gdje se tvornica nalazi.

U rujnu se broj novoregistriranih automobila u Europi smanjio najbržim tempom u posljednjih 12 mjeseci. Gotovo svi glavni brandovi zabilježili su dvoznamenkasti pad.

U srijedu je francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen odvojeno izvijestio o padu prodaje u trećem tromjesečju za 3,9 posto. U srpnju je najavio ukidanje dodatnih 8.000 radnih mjesta i zatvaranje tvornice blizu Pariza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FORD, AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA