A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-grubisic-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Riječi don Grubišića izazvale paljbu HDZ-a: Hrvatska nacija je bolnica, a društvo bolesno! | Politika+
Hrvatska

SUZBIJANJE DROGA: Riječi don Grubišića izazvale paljbu HDZ-a: Hrvatska nacija je bolnica, a društvo bolesno!

Optužili su ga da je uvijek bio bliži ljevici i agnosticima.

Piše: P/H

Hrvatska nacija je velika bolnica, a mi smo bolesno društvo, poručio je danas u Hrvatskom saboru Ivan Grubišić u ime Kluba nezavisnih zastupnika, upozorivši da broj ovisnika, ne samo o drogi, svjedoči o gubitku dubljeg smisla života u hrvatskom društvu.

"Ako je netko u obitelji bolestan, uvjetno rečeno, bolesna je i cijela obitelj. Mi smo psihički dosta problematična nacija i problematičan narod, a podaci svjedoče ne o smanjenju rizika, nego o povećanju"

"Hrvatska nacija je jedna velika bolnica i mi smo bolesno društvo i idemo ka produljenju te krize", rekao je don Ivan Grubišić u raspravi o izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga za 2011. i prijedlogu nove strategije.

U prilog svojoj ocjeni naveo je statističke podatke da je u Hrvatskoj 1,5 milijuna pušača, oko 300.000 registriranih alkoholičara, od 120 do 150 tisuća registriranih ovisnika o drogi, skoro 100 tisuća ovisnika o kocki.

"Ako je netko u obitelji bolestan, uvjetno rečeno, bolesna je i cijela obitelj. Mi smo psihički dosta problematična nacija i problematičan narod, a podaci svjedoče ne o smanjenju rizika, nego o povećanju", poručio je Grubišić, dodavši da bolesni roditelji, ovisnici u bilo kojem vidu, sami po sebi generiraju bolesno potomstvo.

Upozorio je da bolest ovisnosti nije zahvatila jedno područje, kao što je Hrvatska, već je riječ o civilizacijskim trendovima koji se ne mogu zaustaviti raspravom jednom godišnje u Saboru.

"Civilizacija je izgubila dublji smisao življenja, a treba ga tražiti kroz građansku duhovnost, življenje kroz vrijednosti u obitelji i zajednici", kazao je Grubišić, označivši gubitak dubljeg smisla života kao temeljni problem modernog društva.

Grubišićevo izlaganje izazvalo je niz replika, najvećim dijelom HDZ-ovih zastupnika koji su nedopustivima ocijenili njegove ocjene o bolesnoj hrvatskoj naciji.

Ističući da se njegova izjava lijepo nadovezuje na onu premijera Zorana Milanovića o hrvatskoj naciji kao paradoksalnoj, Ante Babić (HDZ) upitao je Grubišića, bivšeg svećenika, smatra li se odgovornim da je odgojio takvu naciju o kakvoj govori.

Njegova stranačka kolegica Đurđica Sumrak kazala je da joj je bilo grozno slušati Grubišića kako govori o psihički bolesnoj hrvatskoj naciji.

"Što ste vi učinili da bi danas mogli ovako govoriti", upitala ga je.

Grubišić joj je odgovorio da je očekivao da njegove poruke neće biti dočekane aplauzom, "ali ne i ovakvo nerazumijevanje", ističući da je na temelju podataka želio upozoriti da fizičke i moralne bolesti "dovode do smanjenja života u Hrvatskoj".

"Pokušavao sam gurati Mosor, ali se Mosor nije maknuo", odgovorio je na HDZ-ove upite što je činio u svom životu da tako može govoriti o Hrvatima.

Grubišiću je replicirao i Dujomir Marasović (HDZ), poručivši mu da je uvijek bio bliži ljevici te da ga ne čude njegove poruke.

"Grubišiću, vi ste uvijek bili bliži onima koji se izjašnjavaju kao agnostici, ne znam baš što je to, ali znam da to nema veze s Bogom i s onim ateistima kao što je predsjednik vlade koji neće u kazalište kada dolazi Papa", poručio mu je.

Za repliku se javio i Boro Grubišić (HDSSB), istaknuvši da nije bolesna hrvatska nacija, već "političke strukture i elite koje su svojim nečinjenjem, propustima i grijesima dovele do toga da je Hrvatska u jednom demografskom krahu kakav ne doživljava ni jedna zemlja Europe".

Nezavisni Ivan Grubišić mu je odgovorio da se ne preže govoriti ni o čemu što misli, pa ni o grijesima strukutra "koji nisu maleni ni u hrvatskom društvu", na što mu je Zoran Vinković (HDSSB) poručio da već duže vrijeme u parlamentu ne govori kao svećenik te da se na to više ne treba pozivati.

"Molio bih Vas da suspregnete tog svećenika u sebi, jer više svećenik niste", rekao je Vinković, na što mu je Ivan Grubišić uzvratio kako ga i sam nadbiskup titulira 'doktor don Ivan Grubišić', te da prema tome ostaje svećenik, ali da nije htio koristiti saborsku govornicu kao svećenik nego kao nezavisni zastupnik.

"Ja ostajem svećenik i nitko svećeništvo iz mene ne može istjerati", naglasio je.