A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peugeot-208-gti-concept-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Peugeot prihvatio uvjete za državnu pomoć: Prihodi će pasti 9 posto | Politika+
4kotača

AUTOINDUSTRIJA: Peugeot prihvatio uvjete za državnu pomoć: Prihodi će pasti 9 posto

Do kraja godine neto dug trebao bi porasti na tri milijardi eura, u odnosu na ranije prognozirane 2,4 milijarde.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Francuska automobilska grupa PSA Peugeot Citroen izvijestila je da su joj prihodi pali, a dugovi porasli i odlučila je i da neće isplaćivati dividendu u zamjenu za državnu potporu. Tvrtka je izvijestila da su joj prihodi u trećem tromjesečju smanjeni 3,9 posto, na 12,9 milijardi eura, zbog sve oštrije konkurencije i slabljenja europskog tržišta.

U cijeloj godini prodaja u Europi, glavnom Peugeotovom tržištu, trebala bi se smanjiti devet posto, umjesto dosada prognoziranih osam posto.

Uvjet za državna jamstva je i formiranje odbora koji će pratiti stanje u poduzeću, a obuhvatit će predstavnika države, Peugeota i neovisnog upravitelja. Nadalje, u nadzornom odboru poduzeća trebao bi ubuduće sjediti i predstavnik radnika.

Do kraja godine neto dug trebao bi porasti na tri milijardi eura, u odnosu na ranije prognozirane 2,4 milijarde, napominju iz Peugeota. Odlučili su također da neće isplaćivati dividende u iduće tri godine, koliko iznosi rok za sedam milijardi eura vrijedna državna jamstva za Peugeotov financijski ogranak BPF.


Iz BPF-a su napomenuli da su od banaka dobili i kredite u iznosu od 11,5 milijardi eura, milijardu eura više no što je ranije najavljeno. Grupa je također izvijestila o zajedničkim ulaganjima sa strateškim partnerom General Motorsom.


Vlada je u odvojenom priopćenju objavila da je drugi uvjet za državna jamstva bilo formiranje odbora koji će pratiti stanje u poduzeću, a obuhvatit će predstavnika države, Peugeota i neovisnog upravitelja. Nadalje, u nadzornom odboru poduzeća trebao bi ubuduće sjediti i predstavnik radnika.

Grupa je ranije najavila ukidanje oko 8.000 radnih mjesta i zatvaranje postrojenja a vlada želi da smanji broj planiranih otkaza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, generalmotors, prodaja automobila, automobilska industrija, peugeot