A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/genetika-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Geni skrivaju tajnu odgovora na placebo: Zašto kod nekih djeluje, a kod nekih ne? | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Geni skrivaju tajnu odgovora na placebo: Zašto kod nekih djeluje, a kod nekih ne?

Zabilježeno je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon placebo akupunkture u kojoj igle nisu prolazile kroz kožu.

Piše: P/H

Geni skrivaju tajnu odgovora na pitanje zašto neke osobe reagiraju poboljšanjem zdravstvenog stanja na liječenje placebom odnosno lažno aktivnim lijekom a neke ne, utvrdili su američki znanstvenici.

Zabilježeno je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon placebo akupunkture u kojoj igle nisu prolazile kroz kožu

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu PLos ONE koje je obuhvatilo 104 pacijenta sa sindromom iritabilnih crijeva kod bolesnika s određenom verzijom gena COMT zabilježeno je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon placebo akupunkture u kojoj igle nisu prolazile kroz kožu.

Voditeljica istraživanja Kathryn Hall s medicinskog centra Beth Israel kaže da je gen COMP, koji igra ulogu u razgradnji neurotransmitera dopamina, odabran jer su već postojali dokazi da dopamin pridonosi pozitivnom odgovaru na placebo, prenosi BBC.

Profesor Edzard Ernst s medicinskog fakulteta sveučilišta u Exeteru kaže da treba biti oprezan prema tim rezultatima, jer se radi o istraživanju na malom broju bolesnika koji pate samo od jedne bolesti te o jednom genu, ali da su rezultati svejedno fascinantni.

To bi moglo riješiti staru zagonetku zašto su neke osobe podložne placebo učinku, a neke nisu, te bi stoga moglo imati važni učinak na kliničku praksu, kaže Ernst.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

genetika, placebo, Edzard Ernst, Kathryn Hall, geni, lijekovi