Hrvatska

AFERA WATERGATE: Gjenero: Postoji veliko neslaganje između Milanovića i Josipovića, granica koja ih dijeli sve je veća

Letica: Njihova različitost je pozitivna stvar.

FOTO: Nacional
Piše: Vanja Deželić

Afera izlista telefonskih brojeva đefa SOA-e jasno je od svog počatka pokazala da predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović ne dijele jednake stavove i razmišljanja po tom pitanju, što je svakako dodatni pokazatelj njihova neslaganja. Finesa predsjednika i agresivnost premijera su u koliziji.

GJENERO: Razlike su sve prepoznatljivije jer zastupaju različite političke profile i načine vođenja politike. Razlike se daju iščitati u brojnim primjerima i granica koja ih dijeli sve je veća

- Iz njihova se nastupa jasno iščitavalo da znaju više nego što pričaju i da postoji razlog zašto predsjednik bitno drugačije gleda na situaciju koja se dogodila. No, njegova je retorika ostala u drugom planu zbog Milanovićevog agresivnog pristupa - rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

Dok je premijer glasno napao svaku komunikaciju šefa SOA-a s kriminalnim miljeom, predsjednik je tome pristupio staloženije i tražio da se prije svega utvrde nepravilnosti.

- Jasno je da pravnik kao što je Josipović ne bi odobrio komunikaciju sudionika u vlasti s krim miljeom, ali jasno je i da postoji veliko neslaganje s Milanovićem. Ono je sve prepoznatljivije jer zastupaju različite političke profile i načine vođenja politike. Razlike se daju iščitati u brojnim primjerima i granica koja ih dijeli sve je veća - tvrdi Gjenero.

No naglašava i da to nije problem, već da je za ustavni poredak to dobra stvar.

- Nije to nešto što bi trebalo brinuti. Dobro je da unutar vlasti imamo jasno prepoznatljive ambicije - mišljenja je Gjenero.

Na isti način ovome pristupa i profesor Slaven Letica, kojem su neslaganje ovog dvojca također pozitivna stvar.

LETICA: Imaju različite ustavne položaje, tako da je zapravo njihova različitost pozitivna stvar.

 

- Nema u politici kriterija emocija, to nije važno. Posebno jer oni imaju različite ustavne položaje, tako da je zapravo njihova različitost pozitivna stvar - ocjenjenjuje Letica.

Ipak, nije previše oduševljen cijelom epizodom oko afere prisluškivanja i izlaska premijera i predsjednika u javnost.

- Ma sve je to jedan obični reality show, ništa više. Pravi problemi su u ekonomiji, gospodarstvu i životnom standardu građana. Ovo je tu samo da bi skrenulo pozornost s tih problema - kaže Letica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, zoran milanović, watergate, slaven letica, davor gjenero