Hrvatska

GUANTANAMO: WikiLeaks počeo objavljivati stotine dokumenata Pentagona

Julian Assange je u priopćenju kazao kako novoobjavljeni dokumenti razotkrivaju odnos prema zatočenicima u vojnim logorima u Iraku i američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine.

Piše: PolitikaPlus
Julian Assange je u priopćenju kazao kako novoobjavljeni dokumenti razotkrivaju odnos prema zatočenicima u vojnim logorima u Iraku i američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine.

WikiLeaks je u četvrtak počeo objavljivati više stotina dokumenata američkog ministarstva obrane koji oslikavaju dvojbene postupke prema zatočenicima u američkim logorima poput onog u Guantanamu a istodobno kroz sigurnosne profile zatočenika daju prikaz jačanja Al Kaide u Afganistanu u vrijeme priprema za teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. godine.

Utemeljitelj Wikileaksa, organizacije koja potiče objavljivanje tajnih kompromitirajućih dokumenata vlada, Julian Assange u priopćenju je kazao kako novoobjavljeni dokumenti razotkrivaju odnos prema zatočenicima u vojnim logorima u Iraku i američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine.

Jedan od objavljenih dokumenata - pravilnik o postupanju sa zatočenim talibanima i pripadnicima Al Kaide u Guantanamu iz 2002. povijesno je važan, navodi Assange jer je "Guantanamo na Zapadu s razlogom postao simbol sustavnih povreda ljudskih prava".

Po njemu pravilnik razotkriva "anatomiju zvijeri" odnosno "stvaranje mračnog prostora u kojem ne važe zakoni i ljudska prava, gdje osobe mogu biti pritvorene bez traga prema nahođenju američkog ministarstva obrane".

Dokumenti prikazuju kako su se zatočenici ponašali tijekom boravka u pritvoru a sadrže sigurnosne procjene svakog od njih 779 koliko ih je prošlo kroz Guantanamo od 2002. godine, piše Washington Post.

"Ovi dokumenti iznimni su zbog toga što pokazuju koliko je upitna osnova vlasti za pritvaranje stotina osoba, u nekim slučajevima beskrajno dugo, na Guantanamu, kaže Hina Shamsi, direktorica ACLU National Security Project, prenosi CNN.

"Jednostrane procjene vrve nepotkrijepljenim dokazima i informacijama dobijenim mučenjem, spekulacije, pogreške i tvrdnje koje su se pokazale netočnima", kaže Shamsi i dodaje da bi američka vlada da je slijedila zakone uspostavila smisleni i brzi proces razdvajanja nevinih od onih koje se može držati u pritvoru u skladu sa zakonom.

Prema pisanju Washington Posta zapisi o ponašanju zatočenika pokazuju da su jedni davali iskaze istražiteljima, koji su tako među ostalim prikupili podatke o načinu rada i planiranju napada, kontaktima s Jemenom i Iranom i financiranju te terorističke mreže, dok su drugi i dalje bili krajnje ratoborni i prijetili SAD-u i njezinim čelnicima.

Američki predsjednik na početku svoga prvom mandata kazao je kako će zatvoriti zatvor u Guantanamu no to još nije učinio zbog snažnog protivljenja Kongresa prema prebacivanju zatočenika na američko tlo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

guantanamo, obrana, pentagon, WikiLeaks