Hrvatska

REAKCIJA: HND protiv ukidanja zagrebačkog dopisništva Slobodne Dalmacije

'Trend ukidanja dopisništava dovodi do nedostatka autentičnih novinarskih vijesti, izvješća, reportaža i komentara, pa se većina medija oslanja na puko prepisivanje informacija.'

Piše: PolitikaPlus
'Trend ukidanja dopisništava dovodi do nedostatka autentičnih novinarskih vijesti, izvješća, reportaža i komentara, pa se većina medija oslanja na puko prepisivanje informacija.'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas oštro protivljenje gašenju zagrebačkog dopisništva Slobodne Dalmacije te ponovno upozorilo na katastrofalne posljedice općeg trenda smanjivanja dopisništava svih medija za hrvatsko novinarstvo, ali i javnost koja tako ostaje uskraćena za autentične informacije, analize i komentare o događajima iz svih dijelova Hrvatske.

HND podsjeća kako je dopisništvo u Zagrebu samo nastavak u nizu ukidanja dopisništava Slobodne Dalmacije, nakon što su već prestala raditi dopisništva Slobodne u Šibeniku i Dubrovniku.

Sedmero novinara zagrebačkog dopisništva u idućih pet mjeseci pregovarat će s upravom o otkazima i otpremninama, dok će ostalih sedmero moći potpisati ugovore s tvrtkom unutar EPH koja je izdavač Jutarnjeg lista, navodi HND u priopćenju.

Iz toga u HND-u zaključuju kako još uvijek postoji potreba za dopisnicima iz Zagreba, te ih dodatno zabrinjava potez uprave Slobodne Dalmacije.

Trend ukidanja dopisništava dovodi do nedostatka autentičnih novinarskih vijesti, izvješća, reportaža i komentara, pa se većina medija oslanja na puko prepisivanje informacija, upozorava HND koji još jednom poziva vlasnike i nakladnike medija da kod donošenja poslovnih odluka ne gledaju na novinare isključivo kao neželjeni trošak poslovanja.

Od vlasti pak traže da nakladnicima i novinarima pomogne prebroditi sadašnju ekonomsku krizu, jer urušavanje novinskih naklada i nesigurnost novinarske profesije ugrožavaju ostvarivanja prava građana na točnu, potpunu i pravodobnu informaciju te ugrožava slobodu mišljenja i slobodu govora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slobodna dalmacija, hnd