Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: Bullshitter: Obama nazvao Romneya seratorom i razbjesnio protivnički izborni stožer

'Znate, djeca imaju dobre instinkte. Ona pogledaju drugog tipa i kažu: 'E, to je serator, odmah se vidi''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki predsjednik Barack Obama navukao je na sebe gnjevnu reakciju članova izbornog stožera republikanskog protukandidata Mitta Romneya jer je u članku koji uskoro izlazi Romneya opisao pogrdnim izrazom.

"Znate, djeca imaju dobre instinkte. Ona pogledaju drugog tipa i kažu: 'E, to je serator, odmah se vidi'", kaže se u intervjuu koji izlazi u petak.

Obama i Romney već se tjednima "časte" objedama o neiskrenosti, a osobito su to činili u nizu televizijskih debata, no Obama je sad krenuo i korak dalje.

U članku u najnovijem broju Rolling Stonea govori se o tome kako je urednik Eric Bates pred kraj intervjua 11. listopada u Ovalnom uredu prenio Obami ohrabrenje koje mu je poslala urednikova šestogodišnja kći. Obama se navodno široko nasmijao i rekao "Da, dobro mi ide u toj demografskoj skupini. Faca sam za one od šest do 12 godina".

"Razmišljate li o tome da spustite dobnu granicu za glasanje", našalio se Bates, a Obama je odgovorio: "Znate, djeca imaju dobre instinkte. Ona pogledaju drugog tipa i kažu: 'E, to je serator, odmah se vidi'", kaže se u intervjuu koji izlazi u petak.

Romneyevi suradnici odmah su uzvratili na Obamine riječi.

"Predsjednik Obama nervozan je i u defenzivi", rekao je visoki Romneyev savjetnik Kevin Madden, "Ponestalo mu je argumenata i preostaju mu samo napadi i uvrede. Žalosno je što kampanju mora zaključiti na takav način."

Bijela kuća nije osporila točnost Obamina citata, ali jedan aktivist njegove kampanje kaže kako su te riječi bile "dio neobveznog razgovora na kraju intervjua".

Nakon posljednjeg, trećeg televizijskog sučeljavanja u ponedjeljak, za Bijelu kuću vodi se mrtva trka. Izbori su 6. studenoga, a Obama je ovaj tjedan žestoko krenuo na predizborne skupove kojima želi upitnim pokazati Romneyevu spremnost da vodi zemlju.

Čak je upotrijebio i izraz "romnezija" kojim otkriva što misli o protivnikovim 'zaboravu' vlastitih riječi i o politički motiviranim promjenama mišljenja.

No, u intervjuu za Rolling Stone, na pitanje laže li Romney Amerikancima jer u zadnjim dionicama kampanje mijenja mišljenje, Obama je samo rekao da republikanski kandidat i njegovi suradnici žele zamagliti stvari.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MITT ROMNEY, BARACK OBAMA, IZBORI