Svijet

POTVRDA: Silvio Berlusconi: Ostajem u politici, dužan sam štititi Talijane!

Nije još jasno je li Berlusconi, sada zastupnik u donjem domu parlamenta, mislio da će se ponovno kandidirati za najviše dužnosti ili nastaviti mimo izbora djelovati kao politička snaga desnog centra.

Piše: PolitikaPlus

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusocni u subotu je, reagirajući na kaznu koju mu je izrekao milanski sud zbog porezne prijevare, izjavio da će ostati u politici.

Berlusconi je novinaru talijanske televizije rekao da se osjeća "dužan ostati" kako bi zaštitio druge Talijane od "pravosudnih nepravdi".

Nije još jasno je li Berlusconi, sada zastupnik u donjem domu parlamenta, mislio da će se ponovno kandidirati za najviše dužnosti ili nastaviti mimo izbora djelovati kao politička snaga desnog centra.

"Osjećam se obaveznim ostati u igri kako bi reformirao pravosudni sustav tako da se ono što se dogodilo meni ne dogodi i drugim građanima", rekao je za televiziju Canale 5 koja je dio njegovog medijskog carstva Mediseta.

Berlusconijeva najava iznenađuje jer je prošle srijede rekao da se neće kandidirati na izborima iduće godine.

Presuda koja mu je izrečena uključuje petogodišnju zabranu kandidiranja na političke dužnosti, ali kako ona ne stupa na snagu dok se ne zaključe žalbeni postupci Berlusconi se može kandidirati na općim izborima u travnju.

Berlusconi, koji je često optuživao suce da vode politički rat protiv njega, ima se pravo žaliti dva puta na presudu prije no što postane pravomoćna.

Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi osuđen je u petak u prvostupanjskom postupku na četiri godine strogog zatvora zbog porezne prijevare u aferi Mediaset, priopćio je sud u Milanu. Berlusconi je u aferi Mediaset optužen da je napuhao cijenu prava prikazivanja filmova koje su kupovale fiktivne tvrtke u njegovu vlasništvu kod preprodaje njegovu medijskom carstvu Mediasetu. Grupa je tako stvorila u inozemstvu crne fondove i smanjila zaradu u Italiji kako bi platila manji porez.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Silvio Berlusconi, italija