Hrvatska

PRIOPĆENJE: Ministarstvo zaštite okoliša: Građani Slavonskog Broda nikako nisu u opasnosti

'Postojeća koncentracija sumporovodika ne ugrožava zdravlje ljudi.'

Piše: PolitikaPlus

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode danas su izvijestili o mjerama koje poduzimaju vezano uz koncentraciju sumporovodika u Slavonskom Brodu i ističu kako je najvažnije da postojeća koncentracija sumporovodika ne ugrožava zdravlje ljudi.

"Najvažnije je da postojeća koncentracija sumporovodika koju mjerimo u Slavonskom Brodu ne ugrožava zdravlje ljudi jer je značajno ispod propisane po mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije", navodi ministarstvo u priopćenju te naglašava da poduzima brojne aktivnosti i želi trajno riješiti problemu jer to predstavlja smetnju stanovnicima zbog neugodnog mirisa.

U priopćenju podsjećaju da je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, odmah po preuzimanju ministarske dužnosti, uputio pismeni zahtjev resornom ministru u Republici Srpskoj za hitnim sastankom radnih skupina koje su 27. rujna i dogovorile nekoliko važnih koraka, a kao prvi, izradu katastra onečišćivača s obje strane rijeke Save.

Paralelno s time, na zahtjev ministra Zmajlovića, osigurana su sredstava u Fondu za zaštitu okoliša za uspostavu dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu koja će trajno mjeriti kakvoću zraka, stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara jučer je izvijestio da je poslao pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i mjerodavnim ministarstvima zbog sve češćih prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika u zraku u kojem traži da se brže počne rješavati problem emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.

Građanska inicijativa najavila je da će na sastanku sljedećeg tjedna razgovarati i o mogućim prosvjednim akcijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ministarstvo zaštite okoliša, onečišćenje, slavonski brod