Hrvatska

SINODA: Benedikt XVI biskupima: Treba raspiriti žar evanđelja

Sazvao je sinodu biskupa iz cijeloga svijeta kako bi zajedno pokušali pronašli načine za 'novu evangelizaciju'.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Papa Benedikt XVI pozvao je u nedjelju 262 biskupa koji su sudjelovali u radu sinode završene u nedjelju da provode novu evangelizaciju cijelim svijetom i da raspire prigušenu vatru evanđelja među onima koji su izgubili vjeru.

Benedikt XVI sazvao je sinodu biskupa iz cijeloga svijeta kako bi zajedno pokušali pronašli načine za "novu evangelizaciju", u času kada kršćani gube utjecaj u Europi i žrtve su diskriminacije u nekim dijelovima svijeta.

Na završetku biskupske sinode koja je trajala tri tjedna i na kojoj se otvoreno raspravljalo o svim gorućim temama i krizama unutar Crkve, Papa je zajedno sa sinodskim ocima slavio misu u bazilici svetog Petra.

"Pravi protagonisti nove evangelizacije jesu sveci: primjerom svog života i svojim djelima milosrđa oni govore jezikom koji svi razumiju", rekao je, pozivajući na vjerodostojno življenje evanđelja i unutarnje obraćenje koje je potrebno i samim biskupima.

Papa je istaknuo "žurnu potrebu da se Krist naviješta na nov način ondje gdje je Božja vatra zapretana i treba ju raspiriti kako bi postala živ oganj što svijetli i grije cijelu kuću".

Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji započela je 7. listopada. Benedikt XVI sazvao je sinodu biskupa iz cijeloga svijeta kako bi zajedno pokušali pronašli načine za "novu evangelizaciju", u času kada kršćani gube utjecaj u Europi i žrtve su diskriminacije u nekim dijelovima svijeta. Tema nove evangelizacije jako je važna za Benedikta XVI i 2010. osnovao je novu službu s tim ciljem.

Zadnju sinodu o evangelizaciji sazvao je Pavao VI 1974., ali kriza Crkve u nekad kršćanskim zemljama nije tada bila tako naglašena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINODA, CRKVA