Hrvatska

GOVOR: Milanović: Sveta Stolica ima posebno mjesto u našim srcima, put Hrvatske bi bio drugačiji da nije bilo Vatikana

'Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje.'

Piše: PolitikaPlus
'Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve.'

Težak put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice Papa i zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u svom obraćanju na okruglom stolu "Sveta Stolica i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa" u ponedjeljak u Vatikanu.

"Taj teški put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa: pokojnog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.", rekao je Milanović još jednom ponovivši najdublju zahvalnost RH Svetoj Stolici i Papi na svemu što su napravili za Hrvatsku.

Istaknuo je da je Vatikan uvijek bio dobar prijatelj i da je Hrvatskoj pomagao da postigne nešto što je legitimno, plemenito, nešto što pridonosi interesu zemlje a ne ugrožava nikog drugog.

"Zato vi zaslužujete posebno mjesto u našim srcima, ako mogu biti tako patetičan. Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve", istaknuo je.

Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, premijer je naglasio da misija neće biti ispunjena ako sve države bivše Jugoslavije ne budu potpuno integrirane u Europu te izrazio nadu da takvo stajalište dijeli i službeni Vatikan, a pritom je istaknuo da je to u hrvatskom interesu budući da u BiH živi određeni broj Hrvata.

"Moramo surađivati s našim susjedima u dobroj volji kako bi riješili sva neriješena pitanja da napokon nakon 20 godina definiramo granice", kazao je podsjetivši da RH za sada ima riješene granice samo s Mađarskom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, vatikan, crkva