Energetika

MJERENJE: Alarmantna koncentracija sumporovodika u Slavonskom Brodu

Mjerna postaja jutros zabilježila jednu o dosada najvećih koncentracija sumporovodika, gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Zbog ponovnih visokih koncentracija sumporovodika u zraku gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara odaslao je novi dopis na adrese mjerodavnih institucija, u prvom redu ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Mjerna postaja jutros zabilježila jednu o dosada najvećih koncentracija sumporovodika, gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti.

Kako se onečišćenje povezuje s radom Rafinerije nafte Bosanski Brod u Republici Srpskoj (BiH), slavonsko-brodski gradonačelnik opetovano traži reakciju državnih vlasti i brže rješavanje tog međudržavnog problema.

Podsjeća da je mjerna postaja u Slavonskom Brodu jutros zabilježila jednu o dosada najvećih koncentracija sumporovodika u zraku - 61,7 mikrograma po prostornom metru, što je gotovo devet puta više od graničnih vrijednosti.

Podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga 2012. u večernjim satima izmjerena koncentracija benzena od 17,7 mikrograma po prostornom metru. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 mikrograma po prostornom metru, stoji u obavijesti građanima na službenim stranicama grada Slavonskog Broda.

Građanstvo se upozorava i da redovno prati podataka s mjerne postaje.

Mislim da Brođani više nemaju strpljenja. Želimo da ministar i ministarstva ovaj problem ozbiljnije shvate. Najvjerojatnije ćemo početkom sljedećega tjedna o svemu informirati i Europsku komisiju, najavio je Duspara u izjavi za medije.

Nakon višesatnih prekoračenja, koncentracija sumporovodika u zraku kasno poslije podne vratila se u okvire graničnih vrijednosti .

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirko duspara, rafinerija, slavonski brod, rafinerija bosanski brod, ekologija