A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-brak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Španjolski ustavni sud odbacio žalbu i potvrdio homoseksualne brakove | Politika+
Hrvatska

PRAVOMOĆNO: Španjolski ustavni sud odbacio žalbu i potvrdio homoseksualne brakove

Narodna stranka je zatražila ocjenu ustavnosti tri mjeseca nakon što je zakon stupio na snagu 3. srpnja 2005. i osporila upotrebu riječi brak za zajednicu dviju osoba istog spola.

Piše: PolitikaPlus

Španjolski ustavni sud potvrdio je zakon iz 2005. o braku istospolnih parova i mogućnosti da oni posvajaju djecu i time odbacio žalbu vladajuće desnice koja želi modificirati taj zakon izglasan tijekom vladavine socijalista.

Tim zakonom Španjolska postaje jedna od prvih zemalja svijeta koja istospolnim parovima uz brak dopušta i posvajanje djece, uz Švedsku, Nizozemsku, Belgiju, Južnoafričku Republiku i Norvešku.

Narodna stranka je zatražila ocjenu ustavnosti tri mjeseca nakon što je zakon stupio na snagu 3. srpnja 2005. i osporila upotrebu riječi brak za zajednicu dviju osoba istog spola.

Ustavni sud, koji će objaviti razloge svoje odluke sljedećih dana, potvrdio je zakon i odbacio taj argument, obznanio je jedan pravosudni izvor.

Između 2005. i 2010. sklopljeno je više od 20.000 istospolnih brakova, ili 1,8 posto svih brakova u Španjolskoj, prema podacima državnog statističkog instituta.

Državna federacija lezbijki, homoseksualaca, transseksualaca i biseksualaca kaže da je do danas sklopljeno još 10.000 brakova, jer su 2011. mnogi požurili prije očekivane pobjede desnog centra na parlamentarnim izborima.

Odluka španjolskog ustavnog suda objavljena je u trenutku kada francuska socijalistička vlada kani uputiti u parlament sličan prijedlog zakona, protiv kojeg se kao i u Španjolskoj bune i crkva i desni centar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gay, LGTBQ, španjolska