A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/zeljko-kerum-andjelka-viskovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mirko Klarić: Željko Kerum nema ovlasti za smjenu Anđelke Visković | Politika+
Hrvatska

BEZ OSNOVE: Mirko Klarić: Željko Kerum nema ovlasti za smjenu Anđelke Visković

Po Klarićevim riječima gradonačelnik može jedino razvlastiti dogradonačelnicu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitski gradonačelnik Željko Kerum nema zakonsku osnovu za smjenu svoje zamjenice Anđelke Visković zato što je ona na tu dužnost izabrana zajedno s njim neposredno na lokalnim izborima te se smjena može obaviti jedino referendumom, izjavio je Mirko Klarić, prodekan Pravnog fakulteta u Splitu i stručnjak za javnu upravu.

"Dogradonačelnica Visković po zakonu može i mora dolaziti na posao i izvršavati zadatke koje joj gradonačelnik povjeri, a ako joj gradonačelnik ne povjerava zadatke, ona i u tom slučaju ima pravo na plaću."

On je to rekao komentirajući jučerašnju odluku gradonačelnika Željka Keruma, kojom je dogradonačelnici Anđelki Visković, zbog izjava kojima se ograđuje od njegove politike oduzeo povjerene zadatke, dužnosti i obveze, kao i pravo nastupa u javnosti uime gradonačelnika i grada Splita.

"Gradonačelnik Kerum vjerojatno želi smijeniti dogradonačelnicu Visković, ali po Zakonu o izboru načelnika, gradonačelnika i gradonačelnika grada Zagreba koji regulira tu materiju, on nema osnove za to. Dogradonačelnica Visković može biti smijenjena jedino referendumom, na jednak način kao i gradonačelnik, ali prethodno je potrebna odluka splitskog gradskog vijeća za pokretanje takvog referenduma", rekao je prof. Klarić.

Po Klarićevim riječima gradonačelnik može jedino razvlastiti dogradonačelnicu Visković.

"Bez obzira na jučerašnju odluku gradonačelnika Keruma, dogradonačelnica Visković po zakonu može i mora dolaziti na posao i izvršavati zadatke koje joj gradonačelnik povjeri, a ako joj gradonačelnik ne povjerava zadatke, ona i u tom slučaju ima pravo na plaću do sljedećih lokalnih izbora i šest mjeseci nakon njih", objasnio je prof. Klarić pravnu poziciju dogradonačelnice Visković nakon jučerašnje Kerumove odluke.

Po tumačenju prof. Klarića, Anđelka Visković ima pravo nastupati u javnosti kao zamjenica gradonačelnika i govoriti u svoje ime.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirko klarić, anđelka visković, željko kerum