Hrvatska

NIJE KRIV: Centar za LGTB ravnopravnost: Kakvu to poruku Vrhovni sud šalje u slučaju Zdravka Mamića?!

'U istovjetnim predmetima Zdravko Mamić oslobođen diskriminacije, a Vlatku Markoviću potvrđena diskriminacija!'

Piše: PolitikaPlus

Izvršni predsjednik Dinama se 'izvukao' od optužujuće presude za diskriminaciju iako je izjavio da u njegovoj reprezentaciji ne bi mogao zaigrati homoseksualac. U slučaju Vlatka Markovića presuda je bila optužujuća, što je izazvalo žestoke reakcije.

>> Zagreb Pride: Vrhovni sud je presudom protiv Markovića napravio nešto što ne pamtimo

Prenosimo u cijelosti priopćenje Centra za LGBT ravopravnost:

Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona

 

U istovjetnim predmetima Zdravko Mamić oslobođen diskriminacije, a Vlatku Markoviću potvrđena diskriminacija.

Zbog izjava da ni u njegovoj reprezentaciji gejevi ne bi mogli igrati nogomet, jer on ne vidim gej čovjeka reprezentacije kako glavom ide na kopačku, ali ga vidi "kao baletana, tekstopisca i novinara" Zdravko Mamić, predsjednik GNK Dinamo, nije počinio diskriminaciju. Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ta je presuda u potpunosti suprotna od presude protiv Vlatka Markovića, koji je dao gotovo identičnu izjavu, na koju se Mamić i sam referirao i podržao je.
 
Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoji ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi dijametralno suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona.
 
Vrhovni sud je u obrazloženju presude naveo da ne postoje okolnosti na temelju kojih bi se osnovano moglo zaključiti da je homoseksualcima po osnovi spolne orijentacije bio nemogućen ili otežan pristup nogometnoj reprezentaciji što predstavlja tumačenje supotno od odluke Feryn Europskog suda pravde. U tom slučaju je direktor tvrtke Feryn izjavio da njegova firma nije sklona zapošljavati imigrante, a Europski sud je utvrdio da takva izjava predstavlja izravan oblik diskriminacije budući da takve izjave mogu snažno odvratiti imigrante od podnošenje prijave za posao u Ferynu, a time i spriječiti njihov pristup tržištu rada.
 

Kakva je poruka žrtvama diskriminacije te udrugama, umječačima i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje da Vrhovni sud isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja

 

Dok je u slučaju Marković Vrhovni sud utvrdio da je Marković pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu, u slučaju Mamić isti Vrhovni sud navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju, te da tuženik kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji.
 
Kakva je poruka žrtvama diskriminacije te udrugama, umječačima i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje da Vrhovni sud isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja? Koja je to poruka za pravnu sigurnost u ovoj zemlji?
 
To su odgovori na koje će, nadamo se, uskoro odgovoriti  Vrhovni sud, jer  ćemo u zakonskom roku zatražiti reviziju presude u slučaju pravomoćne presude za Zdravka Mamića.

Podnositelji udružne tužbe - udruge Centra za LGBT ravnopravnost (LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lgtb, gay, zdravko mamić, dinamo