Turizam

TREBA RADITI: Ostojić: Hrvatska može (p)ostati svjetska turistička zvijezda!

'Restrukturirat će se i sustav turističkih zajednica u pravcu stvaranja destinacijskih menadžment organizacija i poticanja stvaranja destinacijskih menadžment kompanija.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska može i mora od turizma živjeti bolje i kvalitetnije, kroz taj sektor može bolje plasirati i svoje proizvode, a EU i svjetska turistička zvijezda može (p)ostati ako se zajednički osmisli turistička budućnost, izmijeni i poboljša zakonska regulativa, povećaju investicije, pristup povoljnim uvjetima financiranja, a time i konkurentnost te učinkovitije komunicira s tržištem.

Poručio je to ministar turizma Veljko Ostojić sa foruma "Kako će Hrvatska (p)ostati turistička zvijezda u EU?" koji je u prisustvu brojnih studenata, znanstvenika i turističkih stručnjaka održan na Veleučilištu VERN.

 

Iznoseći brojke ministar je kazao da je hrvatski turizam s porastima dolazaka od 5 posto i noćenja od 6,4 posto u prvih deset mjeseci najbolji ove godine na Mediteranu, ali i važan sektor za ukupno hrvatsko gospodarstvo i BDP jer će ove godine donijeti bar 7 milijardi eura od inozemnog turizma i oko 800 milijuna eura od domaćeg

 

Istaknuvši da je povećanje konkurentnosti jedan od ključnih zadataka hrvatskog turizma i aktivnosti Ministarstva turizma u njegovom mandatu, Ostojić vjeruje da će tome pomoći i predstojeće smanjenje stope PDV-a za turizam, ali i promjena gotovo svih zakona koji reguliraju turističku i ugostiteljsku djelatnost.

Restrukturirat će se i sustav turističkih zajednica u pravcu stvaranja destinacijskih menadžment organizacija i poticanja stvaranja destinacijskih menadžment kompanija koje bi u budućnosti zajednički trebali upravljati destinacijama te kreirati kvalitetne nove turističke proizvode koji će biti motivi dolaska u cijelu Hrvatsku tijekom cijele godine.

To bi trebalo pridonijeti produljenju sezone što je izazov ne samo hrvatskom nego i mediteranskom turizmu, a da je Hrvatska na dobrom putu što se toga tiče pokazuje i ova godina u čijoj je pred i posezoni ostvareno 1,7 milijuna noćenja više nego lani, kazao je ministar.

Nema razvoja ni bez strategije koju će turizam za razdoblje do 2020. dobiti do kraja ove godine, a potrebne su i investicije koje bi se u sektoru već iduće godine s ovogodišnjih oko 1,5 milijardi kuna mogle povećati na 2,5 do 3 milijarde kuna.

Tome će pomoći HBOR-ovi i drugi kreditni programi, ali i moguća privatizacija preostalih turističkih tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu tijekom ove zime.

U sklopu učinkovitijeg komuniciranja s tržištem planira se niz aktivnosti, od povećanja online taktika, viralnog i blog marketinga, preko pojačane edukacije i iskoraka na daleka tržišta do nastavka udruženog oglašavanja za pred i posezonu.

Iznoseći brojke ministar je kazao da je hrvatski turizam s porastima dolazaka od 5 posto i noćenja od 6,4 posto u prvih deset mjeseci najbolji ove godine na Mediteranu, ali i važan sektor za ukupno hrvatsko gospodarstvo i BDP jer će ove godine donijeti bar 7 milijardi eura od inozemnog turizma i oko 800 milijuna eura od domaćeg.

Smatra i da su učinci turizma i veći od tih iznosa, jer objedinjuje brojne djelatnosti, ali to će konkretno pokazati izračun turistička satelitska bilanca koja će se u Hrvatskoj raditi iduće godine.

Predstavnici strukovnih udruga putničkih agencija i hotelijera, ujedno i predavači na VERN-u Željko Trezner i Kristian Šustar naglasili su i potrebu uključenja multidisciplinarnih stručnjaka u stvaranje novih turističkih proizvoda, posebno onih za tzv. turizam posebnih interesa koji je i prihodovno jači od programa masovnog turizma. Šustar je izuzetno važnim izdvojio i potrebu boljeg pozicioniranja kod investitora te povećanja broja hotela i kampova kao temelja turizma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

statistika, veljko ostojić, turizam