Hrvatska

PREDSJEDNIŠTVO STRANKE: Ivan Jakovčić poručio Milanoviću: IDS neće nikada pasti ni pod čiji pritisak!

Damir Kajin: Sigurno je jedno - Jakovčićeva politika je suluda kad Milanovića uspoređuje s Tuđmanom!

Piše: Vanja Deželić/Hina

Damir Kajin, IDS-ov saborski zastupnik, nije se odazvao na sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj je, kako je i sam najavio, trebao objaviti svoju kandidaturu za istarskog župana. Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić, s druge strane, pozvao je na dijalog sa SDP-om.

KAJIN: Ne želim sudjelovati ni u čijim igrokazima pa ni u igrokazima politike aktualnog vodstva IDS-a

- Ne želim sudjelovati ni u čijim igrokazima pa ni u igrokazima politike aktualnog vodstva IDS-a - rekao nam je Damir Kajin i pozvao župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića da se ponovno kandidira i izađe na izbore kako bi građani mogli birati između njihovih politika.

Naglasio je da će u svibnju župana birati građani Istre.

- Istarskog župana neće u svibnju iduće godine birati njegovi plaćenici, već građani Istre. U IDS-u ima puno časnih ljudi kojima je stalo da zaustave tu nagodbenjačku politiku i politiku sjedenja na dva stolca s figom u džepu, ali ima još više onih koji se boje za svoju egzistenciju - kazao je.

Dodao je i da upravo zato treba mijenjati Istru i osloboditi je straha.

- Sigurno krećem u bitku za novu Istru s građanima Istre i sa zadovoljstvom bih prihvatio potporu SDP-a, kao i svih drugih demokratski opredijeljenih opcija. No najviše računam na potporu samih građana.

KAJIN: Sigurno je to da je Jakovčićeva politika suluda kada Milanovića uspoređuje s Tuđmanom te kada tvrdi da SDP destabilizira Istru

Komentirajući navodnu tvrdnju vrha SDP-a danas objavljena u nekim medijima, a po kojoj "Jakovčić vodi IDS kao mafijašku organizaciju", podsjetio je kako je SDP ne tako davno poručio i HDZ-u da je zločinačka organizacija.

- U ovome ne želim prepoznati nikakvu simboliku, no sigurno je to da je Jakovčićeva politika suluda kada Milanovića uspoređuje s Tuđmanom te kada tvrdi da SDP destabilizira Istru - navodi.

Zaključio je i kako je ovo samo dokaz da nekima "gori pod petama i da se žele prikazati političkim žrtvama".

- IDS-u je potreban netko tko će spajati, a ne samo svađati se.

 

JAKOVČIĆ: Trebamo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Različiti smo, nismo ista stranka, no želimo nastavak koalicije na državnoj razini jer vjerujemo da ova Vlada u osnovi nema prave alternative

Ivan Jakovčić je pak nakon održane sjednice pozvao na nastavak dijaloga sa SDP-om, neovisno o posljednjim nesuglasicama.

- Trebamo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Različiti smo, nismo ista stranka, no želimo nastavak koalicije na državnoj razini jer vjerujemo da ova Vlada u osnovi nema prave alternative - istaknuo je Jakovčić dodavši kako su "nesuglasice uvijek postojale i postojat će".

- IDS neće nikada pasti ni pod čiji pritisak, naročito kad se govori o tezama o stvaranju neke makroregije u kojoj se briše istarski identitet. To neće proći - poručio je Jakovčić. Najavio je kako IDS zapravo od danas kreće s pripremama za lokalne izbore.

Po njegovim riječima, IDS je spreman na razne scenarije s time da je najsigurnije da će na izbore izaći samostalno.

- Spremni smo i otvoreni za koaliciju s drugim strankama, premda ćemo dobro procjeniti s kim ćemo ići jer smo najjača stranka u Istri i sigurni smo da ćemo pobijediti - izjavio je Jakovčić dodavši kako će IDS na izbore izaći s novim ljudima koji će, kako je rekao "stranci donijeti nove vrijednosti".

Nije htio komentirati nedolazak Damira Kajina na večerašnju sjednicu Predsjedništva. Poručio mu je kako pet tisuća članova IDS-a "ne predstavljaju igrokaz".

- Kajin nije nimalo korektan prema članovima koji su se za njega borili i podržavali ga kada je bio kandidat za predsjednika države ili na parlamentarnim izborima - ocijenio je Jakovčić.

JAKOVČIĆ: Kajin nije korektan prema članovima koji su se za njega borili kad je bio kandidat za predsjednika države ili na parlamentarnim izborima

- No očito su se mnogi povampirili kada sam najavio taj odlazak. Čuo sam velike uvrede na osobni račun koje su ispod svake razine i neću ih komentirati. Bio sam odgovoran i dostojanstven u politici, takav ću i ostati - rekao je Jakovčić.

Izjavio je kako se želi dostojanstveno povući iz politike. Ne očekuje da će mu se netko zahvaliti, jer je svjestan funkcije i posla koji obavlja, ali očekuje, kako je rekao "minimum korektnosti".

- Zašto me Kajin danas poziva da izađem na izbore kada sam odavno kazao kako želim promjene koje će IDS-u donijeti nove vrijednosti. Vrijeme je da nova lica Istre dođu na političku scenu - zaključio je Jakovčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istra, SDP, damir kajin, IDS