Hrvatska

ODJECI: Analitičari: Čačić je 'vukao' Vladu i bio gromobran Milanoviću, njegov odlazak uzdrmat će koaliciju!

'Milanović više ne može stajati u pozadini i izbjegavati kritike nezadovoljnih građana.'

Piše: Ivan Klarić
GJENERO: Ostavku je podnio čovjek koji je 'vukao' ovu Vladu, radio, trudio se. On je bio taj koji je konstatno nešto pokušavao napraviti. Istovremeno, bio je gromobran Zoranu Milanoviću. Svi negativni komentari i reakcije javnosti išle su prema Radimiru Čačiću, ali i HNS-u. Odlaskom Čačića Milanović bi mogao doživjeti dva ozbiljna udarca. Izgubio je čovjeka s kojim je nesumnjivo sjajno surađivao, ali i koji je bio taj koji je primao sve negativne reakcije javnosti. Sada će se sva ta negativnost usmjeriti prema Milanoviću. Isto tako, za očekivati je jači utjecaj SDP-a u Vladi.

Radimir Čačić skamenjena lica, pred mnoštvom novinara, podnio je ostavku na mjesto Prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstve nakon što ga je mađarski sud osudio na kaznu zatvora od 22 mjeseca zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći.

 

>> Vox populi saslušan, Čačić je otišao! - Hoće li Milanović konačno početi djelovati kao premijer?

 

>> POGLEDAJTE VIDEO! TEŠKA ODLUKA Radimir Čačić skamenjena lica podnio ostavku!Čačić je bio vidljivo razaočaran i uzdrman, ali mora mu se priznati da je napravio ono što je i najavljivao ukoliko presuda bude kazna zatvora - ponudio je ostavku i ponio se kao odgovoran čovjek i političar. Politički analitičari s kojima smo razgovarali nekoliko trenutaka nakon što je Čačić obavijestio javnost da odlazi tvrde da je njegova odluka o ostavci bila očekivana jer je čovjek koji se drži onoga što kaže.

Profesor Žarko Puhovski kaže da je ovim potezom Čačić potvrdio da je odgovoran političar spreman suočiti se s konzekvencama tragedije u kojoj je sudjelovao.

- Očekivao sam ovu njegovu odluku i moram priznati, nije me iznenadila. Uostalom, on je to i najavio i nakon nepravomoćne presude tako da nas ovo nije iznenadilo. Odgovorna odluka, kaže Puhovski. S njim se slaže i drugi naš sugovornik, politički analitičar Davor Gjenero.

- Ništa drugo nisam ni očekivao od Čačića nakon ovakve presude. Jedini logičan potez koji je mogao povući on je povukao, ističe Gjenero.

Premda ni premijer Milanović ni Radimir Čačić na konferenciji za novinare nisu htjeli govoriti o tome kako će odlazak Radimira Čačića utjecati na koaliciju i tko će ga zamijeniti, naši sugovornici slažu se u jednom - odlazak Čačića ojačat će SDP, ali će se zbog toga vladajuća stranka naći u ozbiljnim problemima.

 

PUHOVSKI: Milanović će se sada naći u ozbiljnim problemima.

- Ostavku je podnio čovjek koji je 'vukao' ovu Vladu, radio, trudio se. On je bio taj koji je konstatno nešto pokušavao napraviti. Istovremeno, bio je gromobran Zoranu Milanoviću. Svi negativni komentari i reakcije javnosti išle su prema Radimiru Čačiću, ali i HNS-u. Odlaskom Čačića Milanović bi mogao doživjeti dva ozbiljna udarca. Izgubio je čovjeka s kojim je nesumnjivo sjajno surađivao, ali i koji je bio taj koji je primao sve negativne reakcije javnosti. Sada će se sva ta negativnost usmjeriti prema Milanoviću. Isto tako, za očekivati je jači utjecaj SDP-a u Vladi, kaže nam Gjenero.

Istoga je mišljenja i profesor Puhovski koji jasno kaže da je Čačić bio gromobran, a Milanović premijer u pozadini koji je, zahvaljujući Čačiću, vješto izbjegavao negativne reakcije javnosti.

- Milanović će se sada naći u ozbiljnim problemima, na kraju će Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ostavka, vlada, zoran milanović, radimir čačić