A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-mladen-markac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Teze tužiteljstva ozbiljno su uzdrmane, Gotovina i Markač mogu biti optimisti! | Politika+
Hrvatska

DAN ODLUKE : Teze tužiteljstva ozbiljno su uzdrmane, Gotovina i Markač mogu biti optimisti!

Optužbe o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju na klimavim su nogama.

Piše: Ivan Klarić
PUHOVSKI: Žalbeno vijeće Haškog suda vrlo je jasno, i to u nekoliko navrata, pokazalo da ne prihvaća neke teze tužiteljstva. Pogotovo onu o prekomjernom granatiranju Knina. Mislim da će presuda biti kudikamo niža od od one od prošle godine, ali jako je teško prognozirati koliko.

Žalbeno vijeće Haaškog tribunala u petak će donijeti drugostupanjsku presudu generalima Hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine počinjene u oslobađajućoj akciji Oluja. Da podsjetimo, Haaški sud Antu Gotovinu i Mladena Markača 15. travnja prošle godine proglasio je krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

 

Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za prisilno premještanje.

Uoči drugostupanjske presude emocije i očekivanja hrvatskih građana su velike. Potporu generalima dali su građani iz svih dijelova Hrvatske, a posebna emotivna bila je potpora građana i suboraca u Zagrebu gdje se bdijenjem i molitvom tražila pravda za hrvatske generale. Premda je objektivno teško prognozirati kakva će biti sutrašnja presuda, naši sugovornici nisu skrivali optimizam premda je prevagnulo mišljenje o smanjenju kazne zatvora, a ne ukidanju presude odnosno proglašenja Gotovine i Markača nevinima.

Dugogodišnji borac za ljudska prava i politički analitičar Žarko Puhovski kazao nam je kako je uvjeren da drugostupanjska presuda neće biti jednaka onoj donesenoj u travnju prošle godine.

- Žalbeno vijeće Haškog suda vrlo je jasno, i to u nekoliko navrata, pokazalo da ne prihvaća neke teze tužiteljstva. Pogotovo onu o prekomjernom granatiranju Knina. Mislim da će presuda biti kudikamo niža od od one od prošle godine, ali jako je teško prognozirati koliko, kazao je Puhovski.

Naš sugovornik također je istaknuo kako postoji ozbiljna šansa da se sruši i još jedna, možda i najozbiljnija teza tužiteljstva.

- Vjerujem da je teza o udruženom zločinačkom pothvatu ozbiljno uzdrmana. U pitanje je tu tezu dovelo i Žalbeno vijeće. Ako se sruši ta teza, onda je velika šansa da kazne zatvora za generale budu manje, jasno će Puhovski dodajući da ne očekuje nemire u Hrvatskoj ako generali ne budu oslobođeni.

 

KLASIĆ: Sasvim je jasno što očekuju građani, ali potrebno je kazati i to da se stvari vrlo često znaju razvijati onako kako ne želimo. No, ponovit ću, smatram da Knin nije bio prekomjerno granatiran i da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata.

- Premda je u hrvatskoj javnosti prevladalo mišljenje da je haški sud protuhrvatski, mislim da, ukoliko ne budu oslobođeni, neće doći do nekih problematičnih situacija. Građani su zasićeni svega, opterećeni krizom, neimaštinom i više im je postalo svejedno, naposljetku će Puhovski.

Povjesničar Hrvoje Klasić kaže da mu je teško prognozirati kakva će biti presuda generalima Gotovini i Markaču, ali jasno kaže.

- Domovinski rat bio je pravedan i obramben. Meni je osobno jako teško povjerovati u tezu o prekomjernom granatiranju Knina. Ako je tome tako, kako onda nazvati ono što se dogodilo u Vukovaru? Nažalost, u svim ratovima a posebice u vremenima nakon ratova uvijek je bilo dvostrukih kriterija, ističe Klasić.

 

 

MILJEVIĆ: Žalbeno vijeće je u dva navrata iskazalo svoje nezadovoljstvo nekim tezama tužiteljstva. Tu prvenstveno mislim na tezu o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako obrane uspiju srušiti tu tezu onda je najmanje za očekivati korekciju, odnosno smanjenje kazne.

Dodaje da ne smijemo bježati od činjenice da je s naše strane bilo mrlja i da su se zločini dogodili, ali isto tako ističe da mu je teško povjerovati da je Oluja bila udruženi zločinački pothvat.

- Kažem, teško je bilo što objektivno reći bez dokumenata. Možda je došlo vrijeme da i mi povjesničari dobijemo sve moguće dokumente pa da se Oluja, ali i cijeli Domovinski rat znanstveno analizira, a ne samo na domaćim sudovima i u Haagu, ističe naš sugovornik i dodaje.

- Sasvim je jasno što očekuju građani, ali potrebno je kazati i to da se stvari vrlo često znaju razvijati onako kako ne želimo. No, ponovit ću, smatram da Knin nije bio prekomjerno granatiran i da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, na kraju će Klasić.

Odvjetnik Veljko Miljević, pak, kaže da je jako teško prognozirati kakva će biti presuda.

- Onaj koji nema uvida u dokumente koji su na raspolaganju obrani i tužiteljstvu, ne može sa sigurnošću tvrditi kakva će presuda biti. Uostalom, obrana je uoči prvostupanjske presude javno isticala optimizam pa su generali dobili 24 odnosno 18 godina zatvora, podsjeća Miljević.

No, naš sugovornik ističe da je za očekivati korekciju prvostupanjske presude.

- Žalbeno vijeće je u dva navrata iskazalo svoje nezadovoljstvo nekim tezama tužiteljstva. Tu prvenstveno mislim na tezu o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako obrane uspiju srušiti tu tezu onda je najmanje za očekivati korekciju, odnosno smanjenje kazne. Kolika će ta korekcija biti i u kojem obujmu, ovoga trenutka ne mogu reći niti prognozirati, jasno će na kraju Miljević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvoje klasić, žarko puhovski, veljko miljević, haag, mladen markač, ante gotovina