Svijet

PETICIJA: Članice Sjedinjenih Američkih Država se žele odvojiti i biti samostalne?!

Bijela kuća je sukladno zakonu postavila peticije 50 građana iz 50 država s jednom temom - odvajanje iz Unije. Ako se prikupi 25 tisuća potpisa Vlada će se morati izjasniti o ovoj temi.

Piše: Robert Jurišić

Iako je prije samo nekoliko dana voljom naroda Barack Obama uspio izboriti svoj drugi mandat na čelu SAD-a diljem zemlje počele su se događati stvari koje će zahtijevati njegovu punu pažnju. Samo 48 sati otkako je izabran počele su nicati peticije u kojima se traži niti više niti manje nego - napuštanje unije!

Mnogi građani SAD-a nisu zadovoljni rezultatima izbora (Dennise Helms, djevojka s Floride u postu na Facebooku Obamu je nazvala c**** i nada se da će ga ubiti tokom ovog mandata), a pogotovo nisu zadovoljni ni načinom vođenja države pa su svoje nezadovoljstvo odlučili iskazati potpisivanjem peticija koje su objavljene na stranici www.whitehouse.gov.

 

Da bi neka peticija bila objavljena na stranici ona mora prikupiti 150 potpisa. Michael E. iz Louisiane prvi je uspio prikupiti 150 potpisa i njegova peticija dospjela je na službene stranice Bijele kuće. Njegov primjer slijedili su i drugi pa su tako peticije došle iz svih 50 država. Texas je prvi prešao brojku od 25 tisuća potpisa (peticija u roku od 30 dana mora prikupiti ovu brojku) što znači da bi se Bijela kuća morala službeno izjasniti vezano uz to pitanje.

Tu brojku promašile su i Alabama, Florida, Georgija, Sjeverna Karolina i Tenessee. Građani u tim peticijama traže Obaminu administraciju da 'mirnim putem dozvoli državi da se povuće iz sustava SAD-a i da stvori svoju novu vladu'. Građani se pozivaju na Deklaraciju nezaisnosti u kojoj stoji da 'vlade nastaju među ljudima' i da 'njihova vlast potječe od onih kojima upravlja. Kada je oblik vladavine destruktivan u ovom smislu, narod ima pravo ukinuti je i napraviti novu vladavinu'.

Prema Daily Calleru više od 675.000 građana slaže se da bi se njihove države trebale odvojiti od SAD-a. Do sada je prijavljeno 69 peticija za odcjepljenje za svih 50 država (moguće je napraviti više peticija za pojedinu državu, od tuda ta brojka). Neki su već reagirali na ove brojke. Glasnogovornik guvernera Teksasa Rickyja Perryja izjavio je da guverner ne podržava ideju sukcesije.

Guverner Perry vjeruje u veličinu ove Unije i smatra da se ništa ne treba mijenjati. No, on također dijeli frustracije mnogih Amerikanaca koje osjećaju prema federalnoj vladi

- Guverner Perry vjeruje u veličinu ove Unije i smatra da se ništa ne treba mijenjati. No, on također dijeli frustracije mnogih Amerikanaca koje osjećaju prema federalnoj vladi - stoji u priopćenju.

No, postoje i oni kojima se ne sviđa činjenica da se raspadnu Sjedinjene Američke Države. Na službene stranice Bijele kuće dospjele su peticije kojima se traži deportacija onih koji su potpisali peticiju, a negdje se traži ukidanje građanskih prava istima (prikupljeno je više od 13 tisuća potpisa).

S obzirom da je ova brojka prikupljenih potpisa stigla u kratkom roku nema sumnje da bi ovo mogao postati ozbiljan problem za Obamin ured ukoliko se taj rast nastavi. Jasno je da Bijela kuća ne mora udovoljiti svima koji zatraže peticiju, no biti će zanimljivo vidjeti koliko će se prikupiti potpisa i kakav će to utjecaj imati u budućnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

amerika, SAD, barack obama