A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/oluja-petrinja-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pravni stručnjaci: Od početka smo tvrdili da nema zločinačkog pothvata | Politika+
Crna kronika

REAKCIJE: Pravni stručnjaci: Od početka smo tvrdili da nema zločinačkog pothvata

Nema zajedničkog zločinačkog pothvata, toga nema u međunarodnom kaznenom pravu to jekonstrukcija prvostupanjskog vijeća.

Piše: P/H

Hrvatski pravni stručnjaci Željko Horvatić i Davor Derenčinović jedinstveni su u zaključku da je u pravomoćnoj haaškoj oslobađajućoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču najznačajnije što je obrana uspjela dokazati da nije bilo zajedničkog zločinačkog pothvata.

Predsjednik hrvatske Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić izjavio je Hini da je s velikim oprezom čekao konačnu odluku, ali da se nasreću dogodilo ono što je najavljivao da će bez obzira na politiziranost Haaškog suda i tužiteljstva te prvostupanjske osuđujuće presude sud na kraju odbaciti tezu o zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

Nema zajedničkog zločinačkog pothvata, toga nema u međunarodnom kaznenom pravu to jekonstrukcija prvostupanjskog vijeća.

"Vjerovao sam da će ipak prevladati dostojanstvo i razum sudaca žalbenog vijeća i da neće pristati da se njihova reputacija sroza zbog služenja političkim interesima. Cijelo vrijeme, dugi niz godina govorili smo da nema zajedničkog zločinačkog pothvata i konačno se to potvrdilo", kazao je Horvatić.

Izrazio je zadovoljstvo što je i "hrvatska pravna znanost u suradnji s međunarodnim stručnjacima doprinjela konačnom pozitivnom ishodu".

Predstojnik katedre za Kazneno pravi zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović izjavio je kako je pravomoćna oslobađajuća presuda ostvarenje svega što je hrvatska pravna znanost tvrdila, a to je da nema zajedničkog zločinačkog pothvata, da toga nema u međunarodnom kaznenom pravu i da je to konstrukcija prvostupanjskog vijeća, čija je osuđujuća presuda preinačena.

"Od početka smo bili protiv takvog instituta", podsjetio je Derenčinović, gostujući u posebnoj emisiji HTV-a.

Derenčinović smatra kako je do oslobađajuće presude došlo prije svega zbog izvanrednog poznavanja prava od strane, prije svega, predsjednika žalbenog vijeća suca Theodora Merona i člana vijeća suca Patricka Robinsona.

Robinson je bio predsjednik Haaškog suda kojemu su predstavnici Akademije ranije uputili studiju pod nazivom "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i Međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze" u kojoj se na 188 stranica u deset teza pobija postojanje zločinačkoh pothvata.

Derenčinović je izrazio je zadovoljstvo što je žalbeno vijeće odbacilo bilo kakvu mogućnost alternativne odgovornosti.

"Ova presuda vraća vjeruju u međunarodno pravosuđe", kazao je i ustvrdio da je haaško tužiteljstvo precijenilo svoju ulogu smatrajući da ono može suđenjima pojedincima utvrditi konačnu povijesnu istinu.

"Može li bilo koji sud to utvrđivati ono što je posao povjesničara", upita se Derenčinović te istaknuo kako je današnja presuda velik uspjeh obrane dvojice hrvatskih generala.

"Dugo nisam vidio tako dobro napisane žalbe", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Željko Horvatić, Davor Derenčinović, ante gotovina