A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-kotromanovic-blic-naslovnica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Beogradski mediji o presudi u Haagu: Između suzdržanosti i ocjena 'skandalozno' | Politika+
Crna kronika

REAKCIJE: Beogradski mediji o presudi u Haagu: Između suzdržanosti i ocjena 'skandalozno'

Tabloidi na naslovnicama svojih internetskih stranica donose naslove tipa 'Skandal u Haagu: Gotovina i Markač slobodni ljudi'.

Piše: P/H

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu udarna je vijest u petak na većini portala srbijanskih medija i s njom tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja ili se emitira kao headline u emisijama koje su tijeku.

Istodobno, elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu, a u tim izvješćima dominatna je ocjena - euforija.

Uz naslov "Euforija u Hrvatskoj: rat je završen", B92 navodi da su "građani na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji s oduševljenjem propratili oslobađanje Gotovine i Markača" te citira naslove hrvatskih medija "Posljednje poglavlje rata", "Rat je završen", "Hrvatska nevina".

Dok većina medija - od nacionalne televizije RTS te najgledanijih televizijskih postaja B92 i TV Prva do internetskih portala Politike i agencije Tanjug objavljuju informativne naslove - "Oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača", "Oslobođeni Gotovina i Markač", "Gotovina i Markač oslobođeni svega", tabloidi na naslovnicama svojih internetskih stranica donose naslove "Skandalozna odluka: Gotovina i Markač oslobođeni, Oluje kao da nije bilo", "Skandal u Haagu: Gotovina i Markač slobodni ljudi", "Slobodni poslije Oluje".

U Beogradu za sada nema službenih reagiranja srbijanskih dužnosnika na odluku Žalbenog vijeća ICTY.

........

 

........

 U BiH oslobađajuća presuda prva vijest, u RS "šokirani"

Svi mediji u Bosni i Hercegovini u petak su kao najvažniju vijest prenijeli vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Elektronički mediji u Federaciji BiH ističu kako je pravomoćnom osudom odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat, dok mediji u Republici Srpskoj pravomoćnu presudu ICTY-a opisuju kao "šokantnu" uz niz negativnih komentara.

Radio-televizija RS (RTRS) emitirala je izvanredan program u kojemu je odmah reagirao niz političara iz tog entiteta pa je tako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su vjerovali u međunarodnu pravdu".

"Nevjerojatno je bilo da se ovo dogodi, imajući u vidu da je ovaj sud (ICTY) prije nekoliko mjeseci donio prvostupanjsku presudu koja je govorila o krivnji, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako nitko nije mogao očekivati da dobiju oslobađajuću presudu", izjavio je Dodik ustvrdivši kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima "politički motivirana" odnosno temeljena na očekivanom ulasku BiH u punopravno članstvo Europske unije.

Dodik je dodatno slučaj Gotovina-Markač usporedio s onim Vojislava Šešelja.

"Šešelja drže deset godina u Den Haagu i on nije imao nikakvu zapovjednu odgovornostm, a ljudima koji su izravno zapovijedali zočinima daju se oslobađajuće presude", kazao je Dodik dodajući kako bi sada valjalo tražiti i da se iz pritvora puste Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Predsjednik najveće oporbene stranke Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić presudu Gotovini i Markaču opisao je sramotnom dodajući kako je zbog toga ogorčen.


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, haag, oluja, ratni zločini