A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I/ivo-josipovic-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gotovina i Markač kod Josipovića: Zadužili ste Hrvatsku i ova su vam vrata s pravom širom otvorena! | Politika+
Crna kronika

SUSRET PREDSJEDNIKA I GENERALA: Gotovina i Markač kod Josipovića: Zadužili ste Hrvatsku i ova su vam vrata s pravom širom otvorena!

Josipović je rekao: "Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe pogreške".

Piše: PolitikaPlus
"Domovinski rat završio je s Olujom, ali danas je ovo pravna Oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama", rekao je Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki danas i sijedi.

"Presuda je potvrdila da hrvatska obrana, oslobađanje naših teritorija nije bio zločinački pothvat. Dobili smo i sudsku presudu da je pravo pobijedilo, da je pravda pobijedila i da naši generali nisu krivi za zločine koji su im se stavljali na teret, rekao je hrvatski predsjednik Josipović primajući u petak navečer oslobođene hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koji su u predsjednikovu uredu dočekani gromoglasnim pljeskom.

"Domovinski rat završio je s Olujom, ali danas je ovo pravna Oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama", rekao je Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki danas i sijedi.

Gotovina je svoje suđenje opisao kao "neizvjestan maraton s mnogim preprekama koje često nisam ni razumio, nisam pravnik. Na kraju je došlo ono što smo očekivali i u što smo vjerovali".

"Rat sam počeo kao običan policajac" rekao je Mladen Markač i dodao da je bio "ponosan na sve koji su samnom od nule" gradili vojsku.

"Ali moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese", kazao je. Usto je rekao kako je sretan što će naša i generacije poslije nas moći govoriti kako Hrvatska "nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti". Zahvalio je čitavoj Hrvatskoj "jer to je pobjeda svih a ne samo nas", istaknuo je.

U uredu predsjednika generale koji su u petak pravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin na Haškome sudu dočekalo je pedesetak djelatnih i umirovljenih generala Hrvatske vojske, među ostalim i Martin Špegelj, Krešimir Ćosić, Davorin Domazet Lošo i Ljubo Ćesić Rojs.

U uredu su bili i ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Fred Matić te odvjetnički timovi obojice generala.

Predsjednk Josipović je ponovio poziv da se gleda naprijed u budućnost i generalima poručio: "Zadužili ste Hrvatsku i ova su vam vrata s pravom širom otvorena".

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorni kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Josipović je rekao generalima: "Nosili ste teret nečijeg tuđeg zločina i tuđe pogreške".

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tijekom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN MARKAČ, ANTE GOTOVINA, IVO JOSIPOVIĆ